Statele Unite au reiterat, joi, că nu vor oferi Iranului stimulente unilaterale pentru a participa la discuţii referitoare la revenirea ambelor părţi la respectarea acordului nuclear convenit în 2015, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu vom oferi niciun gest unilateral sau stimulente pentru a-i determina pe iranieni să vină la masa discuţiilor. Dacă iranienii au impresia că, în absenţa oricărei mişcări din partea lor pentru a relua respectarea deplină a (acordului nuclear), vom oferi favoruri sau gesturi unilaterale, ei bine, aceasta este o greşeală ”, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Price a sugerat că Washingtonul ar lua în considerare ca fiecare parte să ia măsuri pentru a relua respectarea acordului, odată ce vor fi la masa negocierilor.

"Dacă şi numai dacă Teheranul va ajunge la masa negocierilor, am fi în poziţia, am fi pregătiţi să discutăm propuneri care ar ajuta la revenirea ambelor părţi pe calea respectării reciproce a acordului", a spus el.

”În cele din urmă, acolo căutăm să mergem: conformitate pentru conformitate”.

Price s-a referit la acordul dintre Iran şi şase puteri majore în temeiul căruia Teheranul a fost de acord să-şi limiteze programul nuclear în schimbul relaxării sancţiunilor economice ale SUA şi a altor sancţiuni economice.

Acordul a îngreunat utilizarea programului atomic al Iranului pentru producerea de arme nucleare, o ambiţie negată de Teheran.

Fostul preşedinte american Donald Trump a abandonat acordul în 2018 şi a restabilit sancţiunile SUA asupra Iranului, determinând Teheranul să înceapă că încalce restricţiile acordului nuclear  aproximativ un an mai târziu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.