Americanii care susţin dreptul de a face avort vor protesta faţă de noul val de legi anti-avort din SUA şi plănuiesc să pătrundă în sediile guvernelor locale, în pieţele publice şi în tribunale marţi, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Peste 50 de organizaţii participă la protestele #StopTheBans (Opriţi Interdicţiile).
 
Protestele vor avea loc la prânz, ora locală, în aproape toate cele 50 de state.
 
„Observăm de-a lungul ţării un nou val de interdicţii extreme asupra avortului, care încalcă libertatea persoanelor şi reprezintă un atac asupra accesului la procedura de avort”, susţin organizatorii.
 
„Este mişcarea anti-alegere a lui Trump... şi este înfricoşătoare, mai ales pentru femeile de culoare şi cele cu venituri mici, cele care vor fi afectate de aceste interziceri”, este precizat de organizatori.
 
Săptămâna trecută, statul Alabama a aprobat cea mai strictă lege privind avortul din SUA. Astfel, în Alabama, avortul va fi ilegal în aproape toate cazurile, mai puţin în cele în care este pusă în pericol viaţa mamei.
 
Conform noii legi, medicii care efectuează procedura de avort ar putea face până la 99 de ani de închisoare, o pedeapsă similară pentru infracţiuni precum violul sau crima.
 
Însă din cauza contestărilor legale, ar putea trece mai mulţi ani până când legea va intra în vigoare.
 
Statul Georgia a interzis avortul de îndată ce sunt detectate bătăile inimii. 
 
Acest lucru înseamnă cel mai probabil şase săptămâni iar multe femei nu ştiu că sunt însărcinate atât de devreme. Mai multe state au deja legi similare, precum Mississippi sau Ohio. 
 
Activiştii care susţin dreptul la avort spun că aceste legi stricte reprezintă un atac la „Roe v. Wade”, decizia Curţii Supreme din 1973 care a legalizat avortul în SUA.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.