Statele Unite sunt în măsură să desfăşoare un nou tip de rachetă de croazieră în România şi în Polonia, denunţă preşedintele rus Vladimir Putin şi ameninţă că Rusia va răspunde acestei ameninţări, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentagonul a anunţat luni că a testat o rachetă de croazieră cu o configuraţie convenţională, care şi-a atins ţinta după ce a zburat 500 de kilometri.

Acesta a fost primul test de acest tip după ce Washingtonul a denunţat, la începutul lui august, Tratatul Forţelor Nucleare Internediare (INF), care interzice acest tip de teste.

Washingtonul ar putea de-acum să folosească sisteme de lansare care se află în România şi în Polonia pentru a lansa acest nou tip de rachetă, ceea ce înseamnă că proiectilul poate fi desfăşurat rapid, a denunţat miercuri Putin, într-o vizită la Helsinki.

”Lansările acestei rachete pot fi efectuate din sisteme (de lansare) deja instalate în România şi în Polonia”, a subliniat liderul de la Kremlin.

”Este de ajuns să schimbi programul informatic. Iar eu cred că partenerii noştri americani nu vor informa nici măcar Uniunea Europeană (UE) cu privire la acest subiect”, a continuat Putin.

”Acest lucru implică noi ameninţări la adresa noastră, faţă de care trebuie să reacţionăm”, a ameninţat şeful statului rus, într-o conferinţă de presă, în urma unei întâlniri cu omologul său finlandez Sauli Niinistö.

Statele Unite au subliniat că nu intenţionează să desfăşoare noi tipuri de rachetă în Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.