Statele Unite plănuiesc să transfere Israelului echipamente pentru bombe ghidate cu precizie în valoare de 320 de milioane de dolari, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, în contextul în care Israelul continuă să bombardeze aerian Gaza ca parte a războiului împotriva Hamas, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vânzarea către Israel a ansamblurilor de bombe glisante Spice Family Gliding Bomb Assemblies - un tip de kit de bombe de precizie care poate transforma bombele neghidate în muniţii ghidate prin GPS - a fost aprobată de comisiile relevante din Congresul SUA în urmă cu câteva luni, înainte ca Hamas să atace Israelul la 7 octombrie şi să declanşeze războiul, a declarat una dintre surse.

Dar Departamentul de Stat nu i-a notificat oficial pe liderii Congresului că transferul a avansat până la 31 octombrie, potrivit surselor şi unei notificări oficiale analizate de CNN.

Notificarea, adresată preşedintelui Camerei, Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor şi Comisiei pentru relaţii externe din Senat, spune că antreprenorul din domeniul apărării Rafael USA ar urma să transfere "articole de apărare, date tehnice şi servicii de apărare pentru a sprijini achiziţia, inspecţia, asamblarea, testarea şi expedierea ansamblurilor de bombe glisante din familia Spice pentru utilizarea finală de către Ministerul Apărării pentru Israel".

The Wall Street Journal a raportat pentru prima dată că SUA intenţionează să transfere kiturile. SPICE înseamnă Smart, Precise Impact, and Cost Effective (Inteligent, Impact precis şi eficient).

Armele sunt produse de Rafael USA, filiala americană a unuia dintre cei mai importanţi producători de arme din Israel. Kiturile de ghidare sunt asemănătoare cu JDAM-urile - sau muniţiile de atac direct comun - produse de SUA, în sensul că sunt, de asemenea, kituri de aripioare şi direcţionare care transformă bombele "stupide" neghidate în bombe "inteligente" ghidate. Statele Unite au început să accelereze livrarea de JDAM-uri către Israel la scurt timp după începerea războiului, a declarat un oficial de rang înalt din domeniul apărării la sfârşitul lunii octombrie, aceasta fiind una dintre principalele nevoi ale Israelului, alături de rachete interceptoare pentru sistemele sale de apărare aeriană.

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN că "din motive de politică, nu putem comenta sau confirma activităţi specifice de acordare a licenţelor comerciale în domeniul apărării sau de conformitate".

Transferul are loc în contextul în care mai multe ţări au cerut încetarea focului în Gaza, în timp ce bilanţul victimelor civile din cauza atacurilor aeriene israeliene continuă să crească. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat luni că "multe, multe mii de oameni nevinovaţi" au fost ucişi în Gaza şi că SUA au văzut doar "unele indicii" în "anumite scenarii" că Israelul face un efort pentru a minimiza numărul de victime civile din această zonă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.