Pentagonul a autorizat transferul sumei de un miliard de dolari către inginerii militari pentru construirea unui zid la graniţa dintre SUA şi Mexic, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acestea sunt primele fonduri alocate ca urmare a stării de urgenţă declarate de preşedintele american Donald Trump pentru a evita Congresul şi a construi zidul pe care l-a promis în timpul campaniei.

Democraţii au protestat faţă de această decizie.

Fondurile vor fi folosite pentru a construi un zid cu o lungime de aproximativ 91 de kilometri.

Trump a numit situaţia de la graniţa de sud ca fiind „o criză” şi insistă că o barieră fizică este necesară pentru ca infractorii să nu mai intre în SUA.

În comunicatul Pentagonului se arată că Secretarul Apărării Patrick Shanahan „i-a acordat autorizaţia comandatului Inginerilor Militari ai SUA să înceapă alocarea a un miliard de dolari ca susţinere pentru Departamentul de Securitate Naţională şi Departamentul Vămilor şi Controlului Graniţelor”.

Comunicatul face referire la o lege federală care „acordă Departamentului Apărării autoritatea de a construi drumuri şi garduri şi să instaleze iluminat pentru a bloca coridoarele de trafic de droguri din apropierea graniţelor internaţionale ale Statelor Unite ca susţinere a activităţilor anti-narcotice a agenţiilor federale”.

De asemenea, fondurile acoperă şi îmbunătăţirea drumurilor şi a iluminatului.

Senatorii democraţi sunt nemulţumiţi că Pentagonul nu a cerut permisiunea comitetelor relevante înainte să informeze Congresul în legătură cu transferul de fonduri.

„Obiectăm puternic atât faţă de substanţa transferului de fonduri cât şi faţă de faptul că departamentul a implementat transferul fără a cere aprobarea comitetelor de apărare ale Congresului”, au afirmat senatorii într-o scrisoare către Shanahan, conform CNN.

Trump a declarat stare de urgenţă pe 15 februarie după ce Congresul i-a refuzat cererea de a aloca 5,7 miliarde de dolari pentru construirea zidului. Prin declararea stării de urgenţă el a încercat să evite Congresul şi să construiască zidul prin fonduri militare. Democraţii au numit starea de urgenţă ca fiind neconstituţională.

Camera Reprezentanţilor a aprobat o rezoluţie pentru a anula starea de urgenţă luna trecută iar 12 republicani s-au alăturat democraţilor ulterior pentru ca şi Senatul să aprobe rezoluţia.

Trump şi-a folosit însă dreptul de veto pentru a anula rezoluţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.