O curte de apel federală a suspendat marţi seară controversata lege a imigraţiei din Texas , la câteva ore după ce Curtea Supremă a autorizat statul să înceapă aplicarea acestei măsuri, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scurtă ordonanţă, o comisie de trei judecători de la Curtea de Apel a celui de-al cincilea circuit al SUA a votat cu 2-1 pentru a anula o hotărâre anterioară a unei alte comisii care a pus temporar în vigoare legea, care ar permite oficialilor statului să aresteze şi să reţină persoanele pe care le suspectează că au intrat ilegal în ţară.

Completul de judecători care a emis ordinul de marţi seară urmează deja să audieze miercuri dimineaţă argumentele cu privire la cererea Texasului de a repune în vigoare legea, proiectul de lege 4 al Senatului, în aşteptarea apelului statului împotriva blocării legii de către un judecător federal.

Unul dintre membri - judecătorul de circuit Andrew Oldham - şi-a exprimat public dezacordul, spunând că ar lăsa legea să rămână în vigoare pentru moment.

"Aş lăsa această suspendare în vigoare în aşteptarea pledoariei orale de mâine cu privire la această chestiune", a scris el.

Lupta juridică în legătură cu SB 4 a ajuns până la Curtea Supremă, care, marţi mai devreme, a deschis calea pentru ca măsura să intre în vigoare după ce judecătorii au respins apelurile de urgenţă ale administraţiei Biden şi ale altora. Decizia a oferit o victorie semnificativă - dar temporară - statului Texas, care se luptă cu administraţia Biden în privinţa politicii de imigrare.

Câteva ore mai târziu, curtea de apel a programat pledoarii orale pentru a decide dacă să blocheze sau nu legea în timp ce analizează contestaţiile legale la aceasta. Curtea a stabilit ca miercuri, la ora 11.00, ora Europei Centrale, să aibă loc pledoariile virtuale.

Indiferent de modul în care va acţiona cel de-al cincilea circuit în urma argumentelor de miercuri, curtea de apel va susţine luna viitoare argumente pentru a stabili dacă legea este neconstituţională şi ar trebui blocată pe termen nelimitat.

SB 4, promulgată de guvernatorul republican Greg Abbott în decembrie, face din intrarea ilegală în Texas o infracţiune de stat şi permite judecătorilor de stat să ordone deportarea imigranţilor. Aplicarea legii imigraţiei, în general, este o funcţie a guvernului federal.

Legea a stârnit imediat îngrijorări în rândul susţinătorilor imigraţiei cu privire la creşterea numărului de profiluri rasiale, precum şi a reţinerilor şi a tentativelor de deportare de către autorităţile statului Texas, unde latino-americanii reprezintă 40% din populaţie.

Un judecător federal din Austin a blocat aplicarea legii de către guvernul statului, considerând luna trecută că aceasta "ar putea deschide uşa pentru ca fiecare stat să adopte propria versiune a legilor privind imigraţia".

Cei trei judecători liberali de la Curtea Supremă şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la această lege, în disensiunile lor faţă de ordinul Înaltei Curţi care a permis intrarea în vigoare a legii pentru o scurtă perioadă de timp, marţi.

Judecătoarea Sonia Sotomayor, la a cărei disidenţă s-a alăturat şi colega liberală Ketanji Brown Jackson, a declarat că ordinul "invită la un haos şi la o criză suplimentară în aplicarea legii imigraţiei".

Legea, a scris Sotomayor în disidenţa sa, "răstoarnă echilibrul de putere între stat şi federaţie, care a existat timp de peste un secol, în care guvernul naţional a avut autoritate exclusivă asupra intrării şi îndepărtării non-cetăţenilor".

Cazul ar putea ajunge în curând din nou la Curtea Supremă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.