Secretarul Apărării din SUA, Jim Mattis, a respins miercuri criticile faţă de trimiterea soldaţilor la graniţa cu Mexicul, conform cărora acţiunea este una politică, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Susţinerea pe care i-o acordăm secretarului pentru securitatea naţională este una practică bazată pe cererile de la comisarul poliţiei vamale, aşa că nu facem mişcări politice”, a declarat Mattis după o întâlnire cu omologul său sud-coreean la Pentagon.

Mai multe grupări printre care şi American Civil Liberties Union l-au acuzat pe preşedintele american, Donald Trump, că profită din punct de vedere politic de pe urma armatei înaintea alegerilor de la mijlocul mandatului de pe 6 noiembrie.

Multe întrebări rămân fără răspuns la câteva zile după ce Pentagonul a anunţat trimiterea a peste 5.200 de soldaţi la graniţă. Preşedintele american, Donald Trump, şi-a înăsprit atitudinea faţă de imigraţie înainte de alegerile de la jumătatea mandatului de pe 6 noiembrie. El a atras atenţia faţă de o caravană de migranţi care încearcă să ajungă în SUA prin Mexic.

“Decizia de a trimite 5.200 de soldaţi la graniţa de sud este o mişcare politică şi a creat un precedent grav, fiind un abuz de putere”, a declarat Kelly Magsmen, un fost oficial al Pentagonului. Ea lucrează în prezent pentru centrul de cercetare American Progress.

Decizia lui Trump de a chema armata pare să fie contrară practicilor anterioare. În ultimii ani, astfel de operaţiuni erau gestionate de Garda Naţională, membrii săi fiind soldaţi part-time chemaţi la datorie în cazul unor urgenţe interne.

Pentagonul a identificat 7.000 de soldaţi ce ar putea fi trimişi la graniţa cu Mexicul dacă ar fi nevoie, a anunţat un oficial american pentru Reuters.

Marţi, generalul american care supraveghează trimiterea a peste 5.200 de soldaţi la graniţa cu Mexicul a declarat că numărul lor va creşte, dar nu a precizat cu cât sau costul operaţiunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.