Statele Unite se declară ”indignate” de condamnarea în Rusia a americano-britanicului Paul Whelan la 16 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de spionaj în contul americanilor, şi reclamă eliberea ”imediată” a acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a deplâns luni într-un comunicat, ”un proces secret, cu probe ţinute secrete şi fără drepturi adecvate de apărare”.

”Avem motive serioase să credem că domnul Whelan a fost privat de garanţii legate de un proces echitabil, pe care Rusia se presupune că trebuia să i-l asigure, conform obligaţiilor sale internaţionale în domeniul drepturilor omului”, denunţă secretarul de Stat american.

”Tratamentul aplicat lui Paul Whelan de către autorităţile ruse a fost îngrozitor. Rusia nu i-a garantat domnului Whelan o audiere echitabilă într-un tribunal independent şi imparţial, iar în timpul detenţiei i-a pus viaţa în pericol, ignorându-i probleme de sănătate cu toate acestea vechi şi l-a ţinut izolat de familia şi prietenii săi într-un mod inadmisibil”, protestează Pompeo.

Un tribunal de la Moscova l-a condamnat luni pe fostul puşcaş marin, în vârstă de 50 de ani, arestat în decembrie 2018, în plin ”act de spionaj”, potrivit serviciilor ruse de securitate FSB.

Tribunalul l-a condamnat la ispăşitrea pedepsei într-un ”regim sever”.

Paul Whelan a denunţat un ”simulcaru de proces”, ”un proces politic” şi şi-a clamat nevinovăţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.