Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva companiei militare private ruseşti Wagner Group, care ajută armata rusă în războiul din Ucraina şi care a fost desemnată de Departamentul american al Trezoreriei drept "organizaţie criminală transnaţională semnificativă", relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Personalul Wagner s-a implicat într-un model continuu de activităţi criminale grave, inclusiv execuţii în masă, violuri, răpiri de copii şi abuzuri fizice în Republica Centrafricană (RCA) şi Mali", a motivat Trezoreria într-un comunicat.

Ca urmare, decizia îngheaţă orice active americane pe care Wagner le-ar putea avea şi le interzice americanilor să furnizeze companiei fonduri, bunuri sau servicii.

Pe de altă parte, Washingtonul a desemnat şi alte entităţi pe care le-a acuzat că sprijină operaţiunile militare ale Grupului Wagner, inclusiv Joint Stock Company Terra Tech, cu sediul în Rusia, şi Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute Co. LTD şi a vizat entităţi şi persoane care au legătură cu complexul industrial de apărare al Rusiei.

"Sancţiunile extinse de astăzi împotriva Wagner, precum şi noile sancţiuni împotriva asociaţilor şi a altor companii care alimentează complexul militar rusesc vor împiedica şi mai mult capacitatea lui Putin de a-şi înarma şi echipa maşina de război", a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat săptămâna trecută că Vladimir Putin apelează tot mai des la Wagner pentru sprijin militar, ceea ce a provocat unele tensiuni la Moscova.

"Vedem indicii, inclusiv de la serviciile de informaţii, că tensiunile dintre Wagner şi Ministerul rus al Apărării sunt în creştere", a spus el. "Wagner devine un centru de putere rival al armatei ruse şi al altor ministere ruseşti", este concluzia Washingtonului.

Statele Unite estimează că Wagner are în prezent aproximativ 50.000 de oameni desfăşuraţi în Ucraina, între care 10.000 sub contract şi 40.000 de condamnaţi recrutaţi din închisorile ruseşti

La rândul său, Departamentul de Stat al SUA a pus joi pe lista sancţiunilor zeci de entităţi şi persoane, vizându-i pe cei care au legături cu Grupul Wagner şi cu proprietarul acestuia, Evgheni Prigojin, precum şi oficialii guvernamentali şi persoane care au legături cu complexul militar industrial al Rusiei.

CITEȘTE ȘI The Guardian: Evgheni Prigojin, vânzătorul de hotdog care a ajuns în vârful maşinăriei de război a lui Putin. După ce a stat 10 ani în închisoare, ascensiunea fondatorului grupului Wagner a fost extraordinară. Până unde vrea să ajungă?

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.