Administraţia Biden ia în considerare o extindere considerabilă a instruirii pe care armata americană o furnizează forţelor ucrainene, inclusiv antrenarea a până la 2.500 de soldaţi ucraineni pe lună la o bază americană din Germania, au declarat pentru CNN mai mulţi oficiali americani. Dacă va fi adoptată, propunerea ar marca o creştere semnificativă nu doar a numărului de ucraineni pe care SUA îi antrenează, ci şi a tipului de pregătire pe care aceştia îl primesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la începutul conflictului, în februarie, SUA au instruit doar câteva mii de soldaţi ucraineni, majoritatea în grupuri mici, iar antrenamentul a fost furnizat pentru sisteme de arme specifice. În cadrul noului program, SUA ar începe să antreneze grupuri mult mai mari de soldaţi ucraineni, iniţiindu-i în tactici mai sofisticate pe câmpul de luptă, inclusiv cum să coordoneze manevrele de infanterie cu sprijinul artileriei. Este un antrenament "mult mai intens şi mai cuprinzător" decât cel pe care ucrainenii l-au primit până acum în Polonia sau în Marea Britanie şi se numeşte "pregătire combinată a armelor".

Oficialii americani spun că vremea mai rece şi acalmia aşteptată a luptelor ar putea oferi o fereastră pentru a desfăşura un regim de antrenament mai robust, forţele ucrainene fiind împărţite acum între nevoia de a se antrena în afara ţării şi nevoia de a lupta pe linia frontului. Cum liniile frontului s-au stabilizat într-o oarecare măsură, se iveşte o potenţială ocazie pentru Ucraina de a trimite soldaţi pentru a-şi începe antrenamentul.

Propunerea, care a fost făcută la cererea Ucrainei, este încă în curs de examinare la diversele agenţii relevante ale administraţiei Biden. În cazul în care va fi aprobat, noul program de pregătire militară ar urma să aibă loc la o bază a armatei americane din Grafenwoehr, Germania, unde SUA îşi desfăşoară propriul antrenament combinat al armelor. Baza găzduieşte, de asemenea, Grupul multinaţional mixt de instruire Ucraina.

Comandamentul SUA din Europa a refuzat să comenteze, iar Berlinul nu a primit deocamdată o solicitare oficială din partea SUA cu privire la o pregătire suplimentară pentru ucraineni la Grafenwoehr, precizează CNN.

În prezent, SUA analizează cea mai bună modalitate de a extinde această operaţiune, fiind nevoie de un grup mai mare şi mai divers de instructori. Este unul dintre motivele pentru care SUA s-au orientat către Grafenwoehr, unde armata are deja resursele necesare pentru a desfăşura o pregătire mai complexă. Comandamentul de instrucţie al Armatei a 7-a de la Grafenwoehr desfăşoară antrenamente live şi virtuale pentru toate forţele armate din Europa şi Africa, resurse ce se pot concentra acum asupra forţelor ucrainene.

SUA nu este singura ţară care instruieşte forţe ucrainene. În iulie, Regatul Unit a început un program major de pregătire a 10.000 de soldaţi ucraineni, pe o durată de câteva luni. Însă în timp ce programul britanic s-a concentrat pe furnizarea de pregătire de bază pentru noii soldaţi, cu experienţă de luptă redusă sau chiar inexistentă, programul american ar urma să ofere soldaţilor ucraineni un grad mult mai avansat de pregătire în ceea ce priveşte modul în care să opereze ca o formaţiune militară coerentă.
 
Un element de bază al instruirii americane în domeniul armelor combinate este integrarea sprijinului aerian - una dintre tacticile folosite cu succes de armata SUA în mai multe conflicte. Însă exact acest tip de antrenament probabil că nu le va fi oferit ucrainenilor, întrucât administraţia Biden a refuzat să dea avioane de război Ucrainei. Iar asta ridică semne de întrebare cu privire la utilitatea acestui tip de instruire, conchide CNN.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.