Guvernatorul statului Oregon, Kate Brown, a anunţat, marţi, că comută pedepsele tuturor celor 17 deţinuţi din stat care aşteaptă să fie executaţi, precizând că sentinţele la moarte vor fi schimbate în închisoare pe viaţă fără posibilitatea de eliberare condiţionată, transmite The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Brown, o democrată cu mai puţin de o lună rămasă în funcţie, a declarat că se foloseşte de puterile sale de clemenţă executivă pentru a comuta sentinţele şi că ordinul său va intra în vigoare miercuri. 

"Am crezut mult timp că justiţia nu avansează prin luarea unei vieţi, iar statul nu ar trebui să se ocupe de executarea oamenilor - chiar dacă o crimă teribilă i-a plasat în închisoare", a declarat Brown într-un comunicat. 

Vikki Breese-Iverson, liderul minorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor din Oregon, acuzat guvernatorul de ”lipsă de discernământ responsabil". 

"Guvernatorul Brown a luat încă o dată măsuri executive fără nicio contribuţie din partea locuitorilor din Oregon şi a Legislativului. Deciziile sale nu iau în considerare impactul pe care îl vor suferi victimele şi familiile în lunile şi anii care vor urma. Democraţii au ales în mod constant infractorii în locul victimelor " a declarat Breese-Iverson într-un comunicat. 

”Speranţa mea este că această comutare ne va aduce cu un pas semnificativ mai aproape de finalitate în aceste cazuri", a spus ea. 

Oregon nu a mai executat niciun deţinut din 1997. În prima conferinţă de presă susţinută de Brown după ce a devenit guvernator în 2015, ea a anunţat că va continua moratoriul privind pedeapsa cu moartea impus de predecesorul său, fostul guvernator John Kitzhaber. 

Până în prezent, 17 persoane au fost executate în SUA în 2022, toate prin injecţie letală şi toate în Texas, Oklahoma, Arizona, Missouri şi Alabama, potrivit Death Penalty Information Center. 

La fel ca Oregon, alte câteva state se îndepărtează de pedeapsa cu moartea. 

În California, guvernatorul democrat Gavin Newsom a impus un moratoriu asupra execuţiilor în 2019 şi a închis camera de execuţie a statului de la San Quentin. În urmă cu un an, el a luat măsuri pentru a desfiinţa cel mai mare coridor al morţii din America prin mutarea tuturor deţinuţilor condamnaţi la moarte în alte închisori în termen de doi ani. 

În Oregon, Brown este cunoscută pentru că îşi exercită autoritatea de a acorda clemenţă. 

În timpul pandemiei de coronavirus, Brown a acordat clemenţă pentru aproape 1.000 de persoane condamnate pentru infracţiuni. Doi procurori districtuali, împreună cu membrii familiilor victimelor unor infracţiuni, au dat în judecată guvernatorul şi alţi oficiali de stat pentru a opri acţiunile de clemenţă, dar Curtea de Apel din Oregon a decis în august că aceasta a acţionat în limitele autorităţii sale. 

Procurorii, în special, s-au opus deciziei lui Brown de a permite ca 73 de persoane condamnate pentru crimă, agresiune, viol şi omor prin imprudenţă în timp ce aveau mai puţin de 18 ani să solicite eliberarea anticipată. 

Brown a precizat că anterior a acordat comutări "persoanelor care au demonstrat o creştere şi o reabilitare extraordinare", dar a spus că această evaluare nu s-a aplicat în ultima sa decizie. 

"Această comutare nu se bazează pe niciun efort de reabilitare din partea indivizilor condamnaţi la moarte", a declarat Brown.  

"În schimb, ea reflectă recunoaşterea faptului că pedeapsa cu moartea este imorală. Este o pedeapsă ireversibilă care nu permite corectarea", a adăugat ea.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.