Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite a autorizat vineri utilizarea vaccinului pentru Covid-19 al Pfizer/BioNTech la copii cu vârste de 5-11 ani, decizie care va face ca vaccinurile să fie disponibile pentru 28 de milioane de copii din SUA, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înainte ca vaccinurile să fie distribuite este nevoie şi de acordul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

O comisie de consultanţi ai CDC se va întruni săptămâna viitoare pentru a analiza administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech copiilor, fiind de aşteptat ca aceasta să îşi dea rapid acordul, iar distribuirea să înceapă imediat.

”Ca mamă şi medic ştiu că părinţii, îngrijitorii, personalul şcolilor şi copiii au aşteptat aprobarea de astăzi. Vaccinarea copiilor mai mici împotriva Covid-19 ne va aduce mai aproape de revenirea la un sentiment de normalitate”, a declatat comisarul în exerciţiu al FDA, Dr. Janet Woodcock, într-un comunicat.

Autorizarea din partea FDA, care era de aşteptat, a venit după ce Comitetul consultativ pentru vaccinuri şi produse biologice asociate al agenţiei a votat marţi cu o majoritate covârşitoare pentru a susţine administrarea unei doze mai mici de vaccin Pfizer pentru copiii mici.

Compania a spus că vaccinul său cu doze mici pentru copii, care reprezintă o treime din doza administrată adulţilor, are o eficacitate de peste 90% în prevenirea infecţiilor asimptomatice.

De asemenea, a mai spus că vaccinul a fost bine tolerat la copiii mici, producând efecte secundare comparabile cu cele observate într-un studiu efectuat pe oameni cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani.

Mulţi părinţi spun că sunt nerăbdători să-şi vaccineze copiii, în condiţiile în care şcolile sunt deschise acum în SUA, iar varianta Delta a coronavirusului provoacă o creştere a îmbolnăvirilor la copii.

Până pe 21 octombrie, aproape 6,3 milioane de copii au fost testaţi pozitiv pentru Covid de la debutul pandemiei, potrivit Academiei Americane de Pediatrie, deşi experţii în sănătate spun că numărul este probabil mult mai mare.

Covid-19 este al optulea cel mai mare ucigaş al copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani în ultimul an, a spus marţi un oficial al CDC comitetului FDA.

Începând cu 17 octombrie, 691 de decese din cauza Covid au fost raportate în SUA la persoane sub 18 ani, cu 146 de decese în grupa de vârstă de 5 până la 11 ani, a anunţat vineri FDA.

Administraţia Biden a declarat că a procurat deja suficiente doze pentru a vaccina toţi cei 28 de milioane de copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani din SUA şi a spus că este gata să lanseze primele 15 milioane de vaccinuri în prima săptămână după aprobare.

Experţii FDA au observat un risc de miocardită şi pericardită, dar au spus că beneficiile vaccinurilor, inclusiv prevenirea formelor grave de boală, a spitalizărilor şi a decesulor, ar depăşi în general riscul afecţiunilor cardiace inflamatorii rare.

Unii membri ai comitetului FDA au declarat marţi că vaccinarea grupelor de vârstă mai tinere ar ajuta SUA să treacă spre faza ”endemică” a Covid, în care virusul încă circulă, dar la niveluri mai scăzute decât este acum.

Începând din august, în Statele Unite au avut loc peste 2.000 de închideri de şcoli legate de Covid, care au afectat peste 1 milion de copii şi 68.000 de profesori, a declarat, marţi, oficialul CDC dr. Fiona Havers, citând datele Google News.

Alţi membri ai comitetului au remarcat că există necunoscute, cum ar fi rata miocarditei la copiii mici, dar au subliniat totuşi că beneficiile vaccinurilor depăşesc riscurile. Un membru s-a întrebat dacă ar trebui să fie emisă o recomandare doar pentru copiii expuşi riscului.

Studiile au arătat că copiii sănătoşi sunt mai puţin susceptibili să prezinte simptome de boală Covid-19, chiar dacă se infectează în rate similare cu adulţii.

O analiză efectuată de CDC a identificat afecţiunile medicale subiacente, cum ar fi obezitatea, bolile pulmonare cronice şi tulburările neurologice, ca factori de risc pentru forme grave de Covid-19 la copii. Cea mai frecventă afecţiune medicală preexistentă este boala pulmonară, în primul rând astmul, a spus agenţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.