Armata Statelor Unite a anunţat, marţi, că a efectuat un test al unei rachete balistice intercontinentale de tip Minuteman III, test care fusese amânat pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Beijingul în timpul demonstraţiei de forţă a Chinei în apropiere de Taiwan, la începutul acestei luni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Testul a demonstrat ”pregătirea forţelor nucleare americane şi oferă încredere în eficienţa descurajării nucleare a naţiunii”, se arată într-un comunicat al armatei americane.

Armata a mai precizat că aproximativ 300 de astfel de teste au avut loc în trecut şi că nu a fost rezultatul unui eveniment global specific.

În aprilie, armata americană a anulat un test al rachetei balistice intercontinentale de tip Minuteman III. Anularea a avut ca scop reducerea tensiunilor nucleare cu Rusia în timpul războiului în curs din Ucraina.

Racheta de tip Minuteman III, care are capacitate nucleară, produsă de Boeing Co. (BA.N), este cheia arsenalul strategic al armatei americane. În plus, racheta are o rază de acţiune de peste 9.660 de kilometri şi poate călători cu o viteză de aproximativ 24.000 kilometri pe oră.

Rachetele sunt depozitate în silozuri subterane operate de echipaje de lansare.

China a desfăşurat zeci de avioane şi a lansat rachete cu muniţie reală în strâmtoarea Taiwan, după ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a întreprins o vizită în Taipei. Beijingul consideră Taiwanul parte a teritoriului său şi nu a renunţat niciodată la folosirea forţei pentru a-l aduce sub controlul său.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în februarie că forţele nucleare ale Rusiei ar trebui puse în alertă maximă, stârnind temeri că invazia asupra Ucraina ar putea duce la război nuclear. Cu toate acestea, oficialii americani au spus că până acum nu au văzut niciun motiv pentru a schimba nivelurile de alertă nucleară ale Washingtonului.

Rusia şi Statele Unite au, de departe, cele mai mari arsenale de focoase nucleare de încheierea Războiului Rece, care a divizat lumea pentru o mare parte a secolului XX.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.