Statele Unite au intrat pentru prima oară pe lista ”democraţiilor în recul”, din cauza unei degradări în a doua jumătate a mandatului la Casa Albă al lui Donald Trump, relevă un raport de referinţă privind democraţia în lume publicat luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La nivel mondial, peste un sfert dn populaţia lumii trăieşte în prezent într-o democraţie în recul, iar aproape 70% în regimuri autoritariste sau ”hibride”, iar o tendinţă de degradre democratică continuă neîntrerupt începând din 2016, relevă în acest raport organizaţia interguvernamentală International IDEA, cu sediul la Stockholm.

Pe lista democraţiilor în recul a IDEA se aflau deja India, Brazilia, Filipine şi două state membre ale Uniunii Eurpene (UE) - Polonia şi Ungaria.

Un al treilea stat membru UE - Slovenia - a intrat pe această listă în 2021.

În pofida faptului că Statele Unite rămân ”o democraţie de nivel înalt”, reculul american este cauzat de scăderea indicatorilor ţării în domeniul ”libertăţilor civice şi controalelor Guvernului”, declară AFP unul dintre coautorii studiului, Alexander Hudson.

International IDEA citează ”cotitura istorică” a contestărilor alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020 de către Donald Trump şi ”declinul anchetelor Congresului cu privire la acţiunea preşedintelui (Donald Trump) în perioada 2018-2020”.

International IDEA - care acoperă indicatori democratici pe o perioadă de o jumătate de secol şi care urmăreşte aproape toate ţările din lume (160) - împarte regimurile în trei categorii - democraţie (inclusiv ”democraţie în recul”), regimuri ”hibride” şi regmuri autoritariste.

”Deteriorarea viziblă a democraţiei în Statele Unite, aşa cum arată tendinţa tot mai mare de a contesta rezultate electorale credibile, eforturi cu scopul de a suprima participarea la vot şi o polarizare galopantă (...) este una dintre evoluţiile cele mai îngrijorătoare în privinţa democraţiei la scară mondială”, declară AFP secretarul general al International IDEA, Kevin Casas-Zamora.

Al cincilea an la rând, în 2020 numărul ţărilor care se îndreaptă către autoritarism a depăşit numărul ţărilor aflate în fază de democratizare.

Această situaţie fără precedent de la începutul colectării datelor, în anii '70, urmează să continue în 2021.

Myanmarul urmează să fie declasat din rândul democraţiilor şi să între în rândul regimurilor autoritariste.

Afganistanul şi Mali trec, de asemenea, din categoria regimurilor hibrde în în rândul celor autoritariste.

În 2021, punctajul provizoriu al International IDEA înregistrează 98 de democraţii - un număr în scădere de mai mulţi ani -, 20 de regimuri ”hibride” - inclusiv Rusia, Maroc sau Turcia - şi 47 de regimuri autoritariste - între care China, Arabia Saudită, Etiopia sau Iran.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.