Statele Unite au depăşit pragul de 250.000 de morţi din cauza covid-19 de la începutul pandemiei, potrivit bilanţului Universităţii Johns-Hopkins, iar numeroase state şi oraşe mari au reintrodus restricţii odată cu apropierea Thanksgiving, sărbătorită de obicei în reuniuni mari de familie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

America, unde epidemia s-a intensificat de câteva săptămâni, este cea mai îndoliată ţară din lume de pandemie, urmată de Brazilia şi India.

Ea înregistrează singură - cu 11,4 milioane de contaminări - aproape o cincime din bilanţul mondial de la apariţia noului coronavirus în China la sfârşitul lui 2019.

Statele Unite au înregistrat o medie zilnică de peste 1.000 de morţi din cauza covid-19 în ultimele săptămâni.

Cel puţin 78.630 de oameni au fost spitalizaţi miercuri după-amiaza, bolnavi de covid-19 - un ”record” zilnic de la începutul crizei sanitare.

În faţa acestei noi accelerări a epidemiei, numeroase state şi metropole au reintrodus restricţii, temându-se de ceea ce este mai rău odată cu apropierea sărbătorii Thanksgiving, la 26 noiembrie, sărbătorită de obicei prin reuniuni mari în familie şi numeroase deplasări în ţară.

Primarul Chicago, al treilea cel mai important american, a îndemnat locuitorii să rămână acasă, mai puţin în cazul unor deplasări esenţiale.

Statul New York a impus o închidere pe timpul nopţii a barurilor şi restaurantelor şi închide din nou şcolile - începând de joi.

Nivelul pozitivităţii testelor în cel mai important oraş american a atins 3% - un prag de la care primarul s-a angajat în faţa sindicatelor din învăţământ să ia această măsură.

NEW YORKUL ÎNCHIDE ŞCOLILE

”Trebuie să luptăm împotriva celui de-al doilea val”, a subliniat Bill de Blasio, care le cere tuturor elevilor să treacă la învăţământul online - pe o perioadă neprecizată.

Această măsură - care va fi urmată de alte restricţii, precum închiderea sălilor de sport şi a restaurantelor - este controversată.

În şcoli, nivelul pozitivităţii testelor nu depăşeşte 0,19%. iar mulţi citează exemplul Europei - unde numeroase şcoli sunt menţinute deschise pentru starea de bine a copiilor, în pofida unei izolări a restului populaţiei.

New Yorkul, care este cel mai îndoliat oraş de pandemia din primăvară, a rezistat până acum destul de bine celui de-al doilea val, iar statul New York se află printre cele mai puţin afectate din Statele Unite.

Alte state au un nivel al pozitivităţii testelor de două cifre, iar în Midwest acesta atinge în unele cazuri 50%.

Un studiu al Centrelor americane de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC), publicat la sfârşitul lui octombrie, estima supramortalitatea legată de covid-19 la 300.000 în Statele Unite, pe baza unor modele demografice.

Însă a apărut o rază de speranţă după ce laboratoarele americane Pfizer şi Moderna au anunţat două vaccinuri experimentale foarte eficiente împotriva covid-19 care, în cazul în care primesc rapid unda verde a Agenţiei americane a medicamentului (FDA), ar putea permite primele vaccinări până la sfârşitul anului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.