Procurorii federali care investighează modul în care fostul preşedinte Donald Trump a gestionat documentele clasificate cer unei instanţe să îl forţeze pe avocatul acestuia, Evan Corcoran, să ofere mărturii suplimentare, au declarat pentru CNN două surse familiare cu moţiunea Departamentului de Justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru a depăşi scutul privilegiului avocat-client, procurorii au transmis, în scris, judecătorului că fostul preşedinte s-a folosit de avocatul său pentru a favoriza o infracţiune sau o fraudă, potrivit uneia dintre surse.

Este cea mai agresivă mişcare de până acum din partea avocatului special Jack Smith, care conduce ancheta. Cazul şi dosarul rămân sub sigiliu.

Corcoran a apărut recent în faţa Marelui Juriu timp de aproximativ patru ore, fiind al treilea avocat care depune mărturie în faţa Marelui Juriu. El nu a apărut încă a doua oară şi rămâne de văzut dacă o va face în cele din urmă.

Marţi, nu era clar dacă Departamentul de Justiţie a prezentat noi dovezi pentru a susţine cererea în faţa instanţei sau dacă procurorii se bazează pe aceleaşi argumente invocate atunci când au cerut un mandat de percheziţie pentru Mar-a-Lago anul trecut.

La acel moment, ei aveau motive să creadă că au existat infracţiuni în gestionarea dosarelor federale care au fost ascunse în cadrul clubului de pe plajă şi au investigat atât gestionarea defectuoasă a dosarelor de securitate naţională, cât şi obstrucţionarea justiţiei.

Un purtător de cuvânt al lui Trump a declarat că demersul nu a fost "nimic mai mult decât o vânătoare de vrăjitoare ţintită şi motivată politic împotriva preşedintelui Trump, pusă la cale pentru a încerca să împiedice poporul american să îl readucă la Casa Albă".

Corcoran a depus pentru prima dată mărturie în faţa Marelui Juriu luna trecută, când a fost întrebat despre ce s-a întâmplat în perioada premergătoare percheziţiei din august de la reşedinţa lui Trump de la Mar-a-Lago.

Corcoran a refuzat să răspundă în faţa Marelui Juriu la unele întrebări care ar fi divulgat sfaturile sale către Trump şi conversaţiile lor, invocând privilegiul avocat-client.

Corcoran a redactat în iunie o declaraţie care atesta că echipa lui Trump a făcut o "căutare diligentă" şi că nu mai există documente clasificate la reşedinţa din Florida a lui Trump.

După aceea, FBI a percheziţionat Mar-a-Lago şi a găsit sute de documente guvernamentale, inclusiv materiale clasificate. Echipa lui Trump a găsit şi mai multe materiale clasificate în percheziţiile ulterioare pe care le-a efectuat şi a predat ceea ce a găsit Departamentului de Justiţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.