Preşedintele american Joe Biden şi liderii Coreei de Sud şi Japoniei au convenit vineri, la Camp David, să aprofundeze cooperarea militară şi economică şi au formulat cea mai fermă condamnare comună de până acum a "comportamentului periculos şi agresiv" al Chinei în Marea Chinei de Sud, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Administraţia Biden a organizat summitul cu liderii principalilor aliaţi ai SUA din Asia, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol şi premierul japonez Fumio Kishida, în încercarea de a proiecta unitate în faţa puterii crescânde a Chinei şi a ameninţărilor nucleare din partea Coreei de Nord.

Într-o declaraţie publicată după summit, cele trei ţări s-au angajat să se consulte prompt una cu cealaltă în timpul crizelor şi să îşi coordoneze răspunsurile la provocările şi ameninţările regionale care afectează interesele comune.

De asemenea, au convenit să organizeze anual exerciţii de antrenament militar şi până la sfârşitul anului 2023 să facă schimb de informaţii în timp real cu privire la lansările de rachete nord-coreene. Ţările au promis, de asemenea, să organizeze anual summituri trilaterale.

În timp ce aceste angajamente politice nu reprezintă o alianţă tripartită formală, ele reprezintă o mişcare îndrăzneaţă pentru Seul şi Tokyo, care au o lungă istorie de adversitate reciprocă, care provine din timpul dominaţiei coloniale dure a Japoniei în Coreea între 1910 şi 1945.

UN LIMBAJ LA ADRESA CHINEI MAI DUR DECÂT ERA DE AŞTEPTAT

Summitul de la reşedinţa prezidenţială din Maryland a fost prima întâlnire de sine stătătoare între SUA, Japonia şi Coreea de Sud şi a avut loc datorită unei apropieri lansate de preşedintele Yoon şi determinată de percepţiile comune ale ameninţărilor reprezentate de China şi Coreea de Nord, precum şi de Rusia, după invazia sa în Ucraina.

Limbajul liderilor cu privire la China s-a evidenţiat ca fiind mai puternic decât se aştepta şi este probabil să provoace un răspuns din partea Beijingului, care este un partener comercial vital atât pentru Coreea de Sud, cât şi pentru Japonia, notează Reuters.

"În ceea ce priveşte comportamentul periculos şi agresiv, care susţine revendicările maritime ilegale, la care am asistat recent din partea Republicii Populare Chineze (RPC) în Marea Chinei de Sud, ne opunem cu fermitate oricăror încercări unilaterale de a schimba statu quo-ul în apele din Indo-Pacific", se arată în declaraţia comună.

Comunitatea internaţională este capabilă să judece cine a crescut tensiunile, a declarat, în reacţie, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei de la Washington, Liu Pengyu. "Încercările de a coagula diverse grupuri de excludere şi de a aduce confruntări în bloc şi blocuri militare în Asia-Pacific nu vor primi sprijin şi vor fi întâmpinate doar cu vigilenţă şi opoziţie din partea ţărilor din regiune", a declarat el.

CITEȘTE ȘI Summit fără precedent la Camp David, între SUA, Japonia şi Coreea de Sud în domeniul securităţii în regiunea Asia-Pacific. China, iritată. ”Vă puteţi decolora părul blond şi tunde părul din nas cât vreţi, dar nu veţi fi niciodată europeni sau occidentali”

O NOUĂ ERĂ A RELAŢIILOR

Acesta a fost primul summit cu lideri străini organizat de Joe Biden la Camp David, iar preşedintele american a declarat că acest loc împădurit simbolizează de mult timp "puterea noilor începuturi şi a noilor posibilităţi".

"Dacă pare că sunt fericit, sunt", a spus el la o conferinţă de presă comună cu Kishida şi Yoon, în care a anunţat "o nouă eră" pentru cele trei ţări. "Aceasta a fost o mare, mare întâlnire", a subliniat Biden.

Şeful Casei Albe i-a lăudat pe cei doi lideri asiatici pentru curajul lor politic în urmărirea unei apropieri. Aceştia au înţeles că lumea se află "într-un punct de inflexiune, în care suntem chemaţi să conducem în moduri noi, să lucrăm împreună, să rămânem uniţi", a arătat Biden.

"Ceea ce este esenţial, ne-am angajat cu toţii să ne consultăm rapid unii cu ceilalţi ca răspuns la ameninţările la adresa oricăreia dintre ţările noastre, indiferent de sursa din care apare", a spus el. "Asta înseamnă că vom avea o linie telefonică directă pentru a face schimb de informaţii şi a ne coordona răspunsurile ori de câte ori va exista o criză în regiune sau care afectează oricare dintre ţările noastre", a detaliat Biden.

"Împreună vom apăra dreptul internaţional" şi vom acţiona împotriva "coerciţiei", a mai spus preşedintele american.

"Continuă încercările unilaterale de a schimba statu quo-ul prin forţă în mările Chinei de Est şi de Sud", a declarat premierul nipion Kishida, fără a menţiona numele Chinei. În acelaşi timp, ameninţarea nucleară şi cu rachete a Coreei de Nord "nu face decât să devină tot mai mare", a adăugat el.

La rândul său, preşedintele sud-coreean Yoon a arătat că acordul de la summit înseamnă că "orice provocări sau atacuri împotriva oricăreia dintre cele trei ţări vor declanşa un proces decizional în cadru trilateral, iar solidaritatea va deveni şi mai puternică şi mai fermă" între cei trei parteneri.

"UN TIP DE DIPLOMAŢIE ULUITOARE"

Oficialii americani spun că bagajul istoric persistent se numără printre motivele pentru care cele trei ţări nu urmăresc în prezent un pact tripartit de apărare reciprocă aşa cum Washingtonul le are separat atât cu Seulul, cât şi cu Tokyo - care însă ele însele nu sunt aliaţi oficiali.

Cu toate acestea, Kurt Campbell, coordonatorul lui Biden pentru afacerile din regiunea Indo-Pacific, a declarat că summitul a avut loc datorită "unui tip de diplomaţie uluitoare" de care au dat dovadă Yoon şi Kishida, care "uneori au mers împotriva sfaturilor propriilor consilieri şi ale personalului lor".

Beijingul a avertizat anterior că eforturile SUA de a întări legăturile cu Coreea de Sud şi Japonia ar putea "creşte tensiunea şi confruntarea în regiune". În timp ce Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite doresc să evite provocarea Beijingului, China consideră că Washingtonul încearcă să o izoleze diplomatic şi să o încercuiască militar.

Întrebat în legătură cu acuzaţiile aduse de China, consilierul lui Biden pe probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că obiectivul nu este "în mod explicit un NATO pentru Pacific" şi a mai spus că o alianţă trilaterală nu a fost stabilită ca un obiectiv explicit.

Casa Albă, conştientă de viitoarele alegeri, doreşte ca progresele înregistrate între Coreea de Sud şi Japonia să fie greu de inversat, prin instituţionalizarea unei cooperări de rutină la nivel general.

Biden, un democrat în vârstă de 80 de ani care doreşte să obţină un nou mandat de patru ani la alegerile prezidenţiale din 2024, se confruntă cu un adversar probabil în persoana fostului preşedinte republican Donald Trump, care şi-a exprimat scepticismul cu privire la beneficiile pe care Washingtonul le obţine din alianţele sale militare şi economice tradiţionale.

Coreea de Sud are alegeri legislative anul viitor, iar Japonia trebuie să organizeze un scrutin înainte de octombrie 2025, iar ceea ce analiştii văd ca fiind o apropiere încă fragilă între cele două naţiuni rămâne controversată în rândul alegătorilor din cele două ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.