Statele Unite fac presiuni asupra Iranului pentru a înceta să mai vândă drone armate ruse, această solicitare fiind făcută în cadrul unor discuţii care au drept scop o înţelegere nescrisă mai largă între Washington şi Teheran menită să detensioneze relaţiile, afirmă miercuri Financial Times (FT), citând persoane informate în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite fac presiuni asupra Iranului pentru a înceta să mai vândă drone militare Rusiei - pe care Moscova le foloseşte în războiul din Ucraina -, precum şi piese de schimb pentru avioanele fără pilot, scrie FT, citând un oficial iranian şi o altă persoană familiarizată cu discuţiile.

Vestea vine în contextul în care Washingtonul şi Iranul încearcă să diminueze tensiunile şi să relanseze discuţiile mai ample privind programul nuclear iranian. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat marţi că ar saluta orice măsuri iraniene care ar dezescalada "ameninţarea nucleară în creştere".

Aceste discuţii au avut loc în paralel cu negocierile de săptămâna trecută privind un acord pentru un schimb de deţinuţi, potrivit Financial Times. Iranul a permis ca patru cetăţeni americani pe care îi deţinea în închisoarea Evin din Teheran să treacă în arest la domiciliu, în timp ce un al cincilea se afla deja în arest la domiciliu.

Săptămâna trecută, surse au declarat pentru Reuters că Iranul i-ar putea elibera pe cei cinci cetăţeni americani ca parte a unui acord de deblocare a 6 miliarde de dolari, fonduri iraniene blocate în Coreea de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.