Washingtonul a felicitat partidele din tabăra în favoarea democraţiei de la Hong Kong în urma unor alegeri primare neoficiale organiate în weekend, în care au votat peste 600.000 de locuitori, în pofida unor ameninţări ale autorităţilor, şi a îndemnat la la alegeri legislative ”libere şi drepte” în septembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Felicitări (partidelor) pro-democraţie din Hong Kong pentru aceste (alegeri) primare reuşite. Alegerile la Consiliul Legislativ (LegCo) din septembrie trebuie să  fie la fel de libere şi drepte”, a scris marţi, pe Twitter, secretarul de Stat american Mike Pompeo.

”Noi luăm act, cu o îngrijorare serioasă, de ameninţarea şefei Executivului de la Hong Kong, Carrie Lam, potrivit căreia aceste (alegeri) primare ar putea încălca noua lege a Beijingului cu privire la «securitatea naţională» în acest teritoriu, ceea ce arată o dată în plus că Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) îi este frică de democraţie şi de liberul arbitru al poporului său”, a adăugat într-un comunicat Pompeo.

Peste 600.000 de locuitori ai Hong Kongului au luat parte în weekend la acest scrutin neoficial, în pofida unor ameninţări ale autorităţilor cu privire la faptul că ar putea încălca noua lege impusă de Beijing în fosta colonie britanică.

Acest scrutin a fost organizat de tabăra în favoarea democraţiei cu scopul de a desemna candidaţi, în septembrie, la mandate în LegCo, Parlamentul local.

China a denunţat aceste alegeri primare drept o ”gravă provocare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.