Secretarul de stat american Antony Blinken a etstimat, miercuri, că Beijingul respinge status quo-ul de lungă durată în vigoare cu privire la Taiwan, reiterând analiza Washingtonului potrivit căreia China întrevede accelerarea calendarului în vederea reunificării cu insula, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Afirmaţiile şefului diplomaţiei americane vin după ce Xi Jinping a obţinut al treilea mandat cu ocazia Congresului Partidului Comunist (PCC), consolidându-şi statutul de cel mai influent lider chinez de la Mao Zedong.

Acest lucru ridică temeri în Taiwan că Beijingul îşi va dubla eforturile pentru a câştiga cazul, aşa cum a subliniat miercuri ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, în faţa Parlamentului din Taipei.

Blinken a reamintit că status quo-ul, prin care Statele Unite recunosc o singură China, dar furnizează arme insulei pentru apărarea sa, a permis "să asigurăm că nu există conflict între Statele Unite şi China în legătură cu Taiwanul". 

Dar, a declarat el pentru Bloomberg News, "ceea ce s-a schimbat este decizia luată de guvernul de la Beijing ca status quo-ul să nu mai fie acceptabil, că au vrut să avanseze şi să accelereze procesul de reunificare".

El a subliniat că Beijingul a decis "să facă viaţa dificilă Taiwanului în speranţa că acest lucru va accelera reunificarea". 

China, potrivit căreia Taiwanul face parte din teritoriul său, s-a angajat să preia controlul insulei, prin forţă dacă este necesar. 

Presiunile chineze asupra Taiwanului "ar trebui să îngrijoreze nu doar Statele Unite, ci toate ţările din regiune şi din lume", a mai spus Antony Blinken, menţionând de exemplu ponderea crescută a producţiei de semiconductori a Taiwanului. „Dacă acest lucru ar fi perturbat din orice motiv, ar avea consecinţe profunde pentru economia globală”, a avertizat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.