Un bărbat alb în vârstă de 84 de ani, acuzat de împuşcarea şi rănirea unui adolescent de culoare care se apropiase din greşeală de casa suspectului în Kansas City, s-a predat poliţiei, a anunţat marţi Biroul şerifului din comitatul Clay. Este un caz ce a stârnit proteste şi emoţie la nivel naţional, relansând atât dezbaterea prejudecăţilor rasiale, cât şi pe cea a folosirii armelor în SUA. În plus, un caz similar s-a petrecut luni şi în statul New York, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Andrew Lester, acuzat în cazul împuşcării lui Ralph Yarl, s-a predat la centrul nostru de detenţie. El se află în custodie", a anunţat marţi pe Twitter şeriful comitatului Clay.

Cauţiunea pentru Lester a fost stabilită la 200.000 de dolari.

Andrew Lester fusese acuzat luni de agresiune de gradul întâi - ceea ce i-ar putea aduce o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă - pentru că l-a împuşcat pe Ralph Yarl, în vârstă de 16 ani, în pragul casei sale situată într-o suburbie. Lester a fost, de asemenea, acuzat de acţiune criminală armată, care se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare.

Faptele s-au petrecut joia trecută, în jurul orei 22.00. Dintr-o confuzie, adolescentul mersese până la domiciliul lui Lester pentru a-şi lua fraţii mai mici, care se aflau într-o casă din apropiere, cu o adresă similară.

Lester a tras două focuri de armă printr-o uşă de sticlă cu un revolver de calibrul 32, a precizat procurorul.

Yarl, care a fost lovit la cap şi la un braţ, nu trecuse pragul casei, a spus procurorul Zachary Thompson, adăugând că din câte se pare, nu au fost schimbate niciun fel de cuvinte în timpul incidentului.

Yarl a declarat însă poliţiei, fiind audiat la spitalul unde a fost tratat, că bărbatul i-ar fi spus: "Nu veni pe aici", a relatat presa locală, citând documente judiciare.

"Pot să vă spun că a existat o componentă rasială în acest caz", a declarat procurorul Zachary Thompson, fără a da detalii, în timpul unei conferinţe de presă susţinută pentru a anunţa acuzaţiile.

Procurorii nu au formulat însă acuzaţii de crimă motivată de ură, care în Missouri este o infracţiune pedepsită cu sentinţe mai mici decât cele două capete de acuzare cu care se confruntă Lester, a adăugat Thompson.

Adolescentul se recupera luni acasă, a declarat familia sa.

CE PREVEDE LEGEA "STAND YOUR GROUND"

Missouri are o lege "stand your ground" (te aperi pe proprietatea ta), care permite proprietarilor de case să folosească forţa fizică pentru a se apăra împotriva unor suspecţi în caz de intruziune.

Legea spune că o persoană nu poate folosi forţa mortală decât dacă are convingerea rezonabilă că este necesară pentru a se proteja pe sine sau pe o altă persoană de ameninţarea cu moartea sau agresiune fizică gravă sau posibile infracţiuni.

Lee Merritt, un avocat al familiei lui Yarl, a declarat marţi că legea "stand your ground" ar proteja un proprietar de locuinţă doar dacă persoana a fost ameninţată. "Legea nu îl protejează în aceste circumstanţe", a declarat Merritt într-un interviu pentru CNN.

"Nu ai cum să vezi frică când te uiţi la acel copil", a declarat şi mătuşa sa, Faith Spoonmore, în acelaşi interviu. 

Adolescentul "a bătut la uşa cuiva care, în mod clar se teme de oamenii de culoare", a declarat primarul Quinton Lucas, marţi, la CNN, spunând că speră ca acest lucru să fie luat în considerare de sistemul judiciar.

BIDEN L-A SUNAT PE ADOLESCENT

Cazul a provocat o emoţie la nivel naţional, cu demonstraţii în Kansas City, unde s-a cerut dreptate.

Lester a fost iniţial luat în custodie, plasat în arest preventiv pentru 24 de ore, apoi eliberat în aşteptarea audierii lui Yarl şi a colectării de probe medico-legale, a explicat şeful poliţiei din Kansas City, Stacey Graves.

Eliberarea sa a contribuit însă la alimentarea a două zile de proteste.

Demonstranţii s-au adunat din nou luni la casa cu etaj a suspectului, strigând :"Vieţile negrilor sunt ameninţate" şi "Ridicaţi-vă, ripostaţi", arată videoclipurile online.

Pe de altă parte, preşedintele Joe Biden a vorbit luni la telefon cu adolescentul şi "şi-a exprimat speranţa că se va recupera rapid", a precizat Casa Albă.

"Mi s-a frânt complet inima când am auzit" despre soarta adolescentului, a scris pe Twitter şi actriţa Halle Berry, cerând procurorilor să acţioneze.

O strângere de fonduri online pentru a plăti facturile medicale şi viitoarea psihoterapie a lui Ralph Yarl strânsese, până marţi, peste 2,7 milioane de dolari.

UN CAZ SIMILAR LA NEW YORK

Statele Unite plătesc un preţ greu pentru răspândirea armelor în ţară şi uşurinţa cu care americanii pot avea acces la ele. Ţara are mai multe arme individuale decât oameni: unu din trei adulţi deţine cel puţin o armă şi aproape unu din doi adulţi trăieşte într-o casă cu o armă. Consecinţa acestei proliferări este o rată foarte ridicată a deceselor cauzate de arme de foc în Statele Unite, neegalată de alte ţări dezvoltate.

Într-un caz similar în statul New York, pe coasta de est, autorităţile au anunţat luni că o femeie de 20 de ani a fost împuşcată mortal în timp ce se afla într-o maşină care a virat din greşeală pe aleea unei case. Proprietarul casei, în vârstă de 65 de ani, despre care se crede că este autorul focului de armă, a fost arestat luni şi acuzat de crimă de gradul doi, a declarat şeriful din comitatul Washington în cadrul unei conferinţe de presă, a relatat AFP.

Femeia, identificată ca fiind Kaylin Gillis, era pasageră în vehiculul cu pricina, în care se mai aflau trei persoane, când bărbatul, Kevin Monahan, a tras două focuri de armă de pe veranda din faţa casei sale. Unul dintre gloanţe a lovit vehiculul şi a atins-o pe Gillis, a explicat şeriful.

"Este o zonă foarte rurală, cu drumuri de pământ. Este uşor să te pierzi. Au condus pe această alee pentru foarte puţin timp, şi-au dat seama de greşeala lor şi plecau, când domnul Monahan a ieşit şi a tras două focuri de armă", a declarat şeriful, adăugând că zona are un serviciu slab de telefonie mobilă.

În cazul împuşcăturilor din statul New York, atât suspectul, cât şi victima sunt albi.

Foto: Twitter
Foto: Twitter
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.