Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a acuzat luni Statele Unite de faptul că au transformat Golful Persic într-o ”cutie de chibrituri gata să ia foc”, potrivit postului Al Jareera, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această regiune a lumii concentrează tensiunile între Statele Unite şi Iran.

Şase petroliere au fost avariate de explozii în mai şi iunie, iar Iranul a imobilizat un petrolier sub pavilion britanic, în iulie, ca ripostă faţă de imobilizarea în largul Gibraltarului a unui petrolier iranian acuzat de încălcarea sancţiunilor europene impuse Siriei.

Strâmtoarea Ormuz, tranzitată de o cincime din petrolulu mondial, este o strâmtoare ”strâmtă”, subliniază şeful diplomaţiei iraniene.

”Ea va deveni mai puţin sigură pe măsură ce prezenţa vaselor străine se intensifică”, apreciază Zarif.

”Această regiune a devenit o cutie de chibrituri gata să ia foc, pentru că America şi aliaţii săi o inundă cu arme”, apreciază ministrul iranian de Externe.

Zarif a sosit în weekend în Qatar, unde s-a întâlnit luni cu emirul Tamim bin Hamad al Thani.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.