Statele Unite sunt acuzate, la şapte ani de la începutul scandalului Snowden, de sionaj în Danemarca, în sectorul Apărării şi vizând o licitaţie de avioane de luptă, atribuită avionului american F-35, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul danez de Externe, contactat de AFP, nu a dorit să comenteze luni, la câteva ore după aceste dezvăluiri ale postului public danez de televiziune DR.

Statele Unite au continuat să-şi spioneze aliaţii în perioada 2012-2015 - atât în timpul scandalului Snowden, care a izbucnit în 2013, cât şi după aceea, dezvăluie postul danez.

Aceste acuzaţii au la bază rapoarte interne ale serviciilor daneze de spionaj, întocmite de către un avertizor de integritate care vrea să-şi mobilizeze superiorii ierarhici, potrivit DR.

Potrivit anchetei sale, NSA a ”folosit o colaborare top-secret danezo-americană în domeniul supravegherii , pentru a spiona în mod intenţionat ministerele şi întreprinderi private din Danemarca”.

DR dezvăluie că o parte importantă a acestor misiuni de spionaj privesc sectorul apărării şi mai ales alegerea de către Danemarca a unui nou avion de luptă.

Danemarca a optat până la urmă să achizţioneze 27 de avioane americane de tip F-35, în valoare de trei miliarde de dolari.

Acest avion de luptă al Lockheed-Martin a obţinut câştig de cauză într-o licitaţie, în 2016.

El concura cu aeronave de tip Eurofighter (Airbus, BAE, Leonardo) şi Gripen, produse de grupul suedez Saab.

Alţi aliaţi ai Statelor Unite - Germania, Franţa, Norvegia, Olanda sau Suedia - au fost de asemenea ţinta unor acţiuni de spionaj prin internediul acestui canal, mai dezvăluie DR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.