Statele Unite s-au opus, marţi, fără a fi o surpriză, unui proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare imediată a focului în scop umanitar în Fâşia Gaza, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Treisprezece ţări din cele 15 ale Consiliului de Securitate au votat în favoarea textului prezentat de Algeria, iar Regatul Unit s-a abţinut.

Acesta este al treilea veto american faţă de un proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate care ar cere un armistiţiu în Gaza de la începutul ofensivei lansate la 7 octombrie de Israel ca represalii la atacurile Hamas asupra teritoriului său.

"Votul în favoarea acestui proiect de rezoluţie este un act de susţinere a dreptului la viaţă al palestinienilor. Dimpotrivă, a vota împotrivă implică aprobarea violenţelor brutale şi a pedepselor colective care le sunt aplicate", a declarat ambasadorul algerian la ONU, Amar Bendjama, înainte de vot.

Ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, lăsase să se înţeleagă că Washingtonul se va opune textului, argumentând că acesta ar putea perturba negocierile în curs dintre SUA, Israel, Egipt şi Qatar pentru un acord de încetare a focului în schimbul eliberării ostaticilor israelieni deţinuţi de Hamas.

"Apelul la o încetare imediată şi necondiţionată a focului, fără un acord care să impună Hamas să elibereze ostaticii, nu va aduce o pace durabilă. Dimpotrivă, ar putea prelungi conflictul", a explicat ea înainte de vot.

Washingtonul a prezentat propriul proiect de rezoluţie în favoarea unei încetări temporare a focului, condiţionată de eliberarea completă a ostaticilor, şi care s-ar opune lansării de către aliatul său israelian a unei ofensive terestre împotriva oraşului Rafah, potrivit textului consultat de Reuters.

CITEȘTE ȘI Reuters: SUA propun Consiliului de Securitate al ONU să se opună asaltului de la Rafah şi să susţină încetarea temporară a focului în Gaza

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.