Statele Unite au anunţat luni că au recuperat primele resturi de la balonul chinezesc, în timp ce administraţia lui Joe Biden încearcă să limiteze consecinţele acestui episod atât din partea opoziţiei republicane, cât şi din partea Beijingului, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Întrebarea nu este dacă avem încredere în China, întrebarea este să decidem unde putem lucra împreună şi unde suntem în opoziţie", a spus preşedintele american, Joe Biden, care se pregăteşte să ţină marţi discursul despre Starea Uniunii, într-un Congres dominat de republicani, iar subiectul China este de aşteptat să fie abordat cu prioritate în materie de politică externă.

CITEȘTE ȘI Joe Biden ţine discursul despre Starea Uniunii. Între scandalul balonului chinezesc şi sondajele proaste, preşedintele SUA va căuta marţi în faţa Congresului o nouă şansă de redresare politică

Joe Biden a reamintit că a decis să doboare miercurea trecută presupusul balon spion chinezesc, dar armata americană l-a sfătuit să aştepte până când aparatul se va afla deasupra Atlanticului, în apele teritoriale americane.

Paza de coastă americană a impus luni o zonă de securitate temporară în apele din largul Carolinei de Sud în timpul căutării de către armată a resturilor presupusului balon-spion chinezesc doborât de un avion de vânătoare american. În acest timp, Casa Albă se străduieşte să dea asigurări că va păstra o abordare calmă a relaţiilor cu Beijingul.

Washingtonul nu a răspuns direct la acuzaţiile guvernului chinez de duminică, potrivit cărora doborârea balonului - pe care l-a descris ca fiind un instrument civil, care a deviat de la curs -  a "afectat şi deteriorat grav" relaţiile dintre cele două ţări.

Apărându-şi poziţia fermă, SUA şi-au reiterat chiar disponibilitatea de a menţine "liniile de comunicare deschise" cu marele lor rival strategic. "Chiar şi în aceste vremuri de tensiuni sporite, vrem să avem ocazia să ridicăm telefonul şi să vorbim" cu chinezii, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. El a spus că Statele Unite au fost în contact cu autorităţile chineze de când a fost doborât balonul, dar a precizat că nu au existat "discuţii" privind reprogramarea vizitei secretarului de stat Antony Blinken în China.

La rândul său, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a declarat luni că "Statele Unite nu caută un nou Război Rece" cu China.

Statele Unite sunt în contact cu aliaţii şi partenerii lor pentru a-i ţine la curent cu elementele adunate în jurul presupusului balon spion chinezesc, a cărui traversare a teritoriului american a captivat ţara de câteva zile.

SUA NU VOR RETURNA CHINEI RESTURILE COLECTATE 

Confruntat cu opoziţia republicană, promptă în a denunţa slăbiciunea administraţiei Biden în faţa Chinei, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a asigurat că decizia de a aştepta înainte de a doborî balonul le-a oferit americanilor "o oportunitate extraordinară de a înţelege şi a studia mai bine" dispozitivul, iar acum se aşteaptă ca resturile să livreze informaţii suplimentare. El a mai spus că Statele Unite "au luat măsuri pentru a limita capacităţile de colectare (de date) pe care acest balon le-ar fi avut deasupra siturilor militare sensibile".

Echipele desfăşurate în largul coastelor Carolinei de Sud, în sud-estul ţării, "au recuperat unele resturi de la suprafaţa mării", a declarat John Kirby. "Condiţiile meteorologice" nu au permis încă recuperarea subacvatică a echipamentului, a adăugat el. Oficialul a precizat însă că Statele Unite nu au "nicio intenţie de a returna" Chinei resturile colectate.

Generalul Glen VanHerck, şeful Comandamentului nord-american de apărare aerospaţială (NORAD), a declarat că o navă a Marinei americane cercetează raza în care au căzut resturile.

Balonul în sine avea o înălţime de aproximativ 60 de metri şi transporta un fel de gondolă care cântărea mai mult de o tonă, a declarat oficialul într-o conferinţă de presă . Resturile vor fi studiate cu atenţie, a adăugat VanHerck.

Într-o altă mişcare ce trădează polemica politică internă, Kirby a declarat că administraţia Biden "a luat legătura cu înalţi oficiali din administraţia anterioară şi le-a oferit informări" despre zboruri ale baloanelor chinezeşti care au avut loc în timp ce Donald Trump era preşedinte.

Potrivit Pentagonului, baloane chinezeşti au survolat teritoriul american de trei ori, pentru perioade scurte, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, şi o dată, tot pentru scurt timp, la începutul mandatului lui Joe Biden.

CE URMEAZĂ ÎN RELAŢIILE CU CHINA

Preşedintele Joe Biden a declarat reporterilor că întotdeauna a fost de părere că balonul trebuia doborât şi a respins o întrebare referitoare la faptul că incidentul ar fi slăbit relaţiile dintre SUA şi China.

"Nu. Am spus clar Chinei ce vom face", a spus el. "Ei înţeleg poziţia noastră. Nu vom da înapoi. Am făcut ceea ce trebuia şi nu se pune problema slăbirii sau întăririi (relaţiilor) - este vorba de realitate", a punctat Biden.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate naţională, John Kirby, a declarat că zborul balonului deasupra Statelor Unite nu afectează relaţiile deja tensionate cu China, dar a respins teza Beijingului că balonul era folosit în scopuri meteorologice şi s-ar fi rătăcit.

Secretara de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat totuşi că abordarea SUA privind relaţiile cu China va rămâne calmă şi depinde de China să decidă dacă doreşte să fructifice întâlnirea dintre Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping din noiembrie anul trecut.

"Depinde de China să îşi dea seama ce fel de relaţie îşi doreşte", a spus ea.

Apariţia balonului chinezesc a provocat un scandal politic în Statele Unite şi l-a determinat pe cel mai înalt diplomat american, Antony Blinken, să anuleze o vizită la Beijing programată pentru 5-6 februarie, de pe urma căreia se spera ca ambele ţări să îşi stabilizeze relaţiile dificile.

Beijingul a condamnat doborârea balonului ca fiind o "reacţie exagerată evidentă" şi a îndemnat Washingtonul să dea dovadă de reţinere. "China se opune cu fermitate şi protestează vehement faţă de acest lucru", a declarat ministrul adjunct de externe Xie Feng.

Întrebat marţi dacă China a cerut Statelor Unite să returneze resturile balonului doborât, purtătoarea de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că balonul aparţine Chinei. "Acest balon nu este american. Guvernul chinez va continua să îşi apere drepturile şi interesele legitime", a declarat ea. Mao a mai spus că nu are mai multe informaţii despre ce fel de echipamente transporta balonul.

În timp ce a îndemnat SUA la reţinere, China a avertizat, de asemenea, cu privire la "repercusiuni serioase" şi a declarat că va folosi mijloacele necesare pentru a face faţă unor "situaţii similare", fără a da detalii. Unii analişti politici au declarat că se aşteaptă totuşi ca orice răspuns să fie fin calibrat, pentru a evita ca relaţiile diplomatice să se înrăutăţească şi mai mult.

Kirby a declarat că Blinken va încerca să reprogrameze vizita, prima a unui secretar de stat american la Beijing din 2018, atunci când va fi momentul potrivit. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că Washingtonul şi Beijingul nu au avut încă discuţii în acest sens.

Oficialii americani au minimalizat impactul balonului asupra securităţii naţionale, dar spun că o recuperare reuşită ar putea oferi Statelor Unite informaţii despre capacităţile de spionaj ale Chinei. Kirby a declarat că Statele Unite au reuşit să studieze balonul în timp ce acesta se afla în aer şi oficialii speră să culeagă informaţii valoroase despre operaţiunile sale prin recuperarea cât mai multor componente posibile.

POLEMICI INTERNE

Unii republicani americani s-au întrebat de ce balonul nu a fost doborât înainte de a i se permite să cutreiere prin Statele Unite. După ce a trecut pentru prima dată în spaţiul aerian american în nord, pe deasupra Insulelor Aleutine din Alaska, în 28 ianuarie, balonul a fost doborât în largul coastei atlantice a SUA sâmbătă - o săptămână mai târziu.

Oficiali americani de rang înalt s-au oferit să-i informeze pe foştii oficiali ai administraţiei Trump despre detaliile a ceea ce Casa Albă a spus că au fost trei survoluri ale baloanelor chinezeşti când Donald Trump era preşedinte. Oficialii americani au declarat că aceste survoluri au ieşit la iveală abia după ce Trump a părăsit funcţia în ianuarie 2021 şi a fost succedat de Biden.

Un general american de rang înalt, responsabil cu doborârea balonului, a declarat luni că armata nu a detectat baloane spion anterioare celui care a apărut pe 28 ianuarie deasupra Statelor Unite şi a spus că este vorba de o "lipsă de conştientizare".

Pe de altă parte, generalul de aviaţie Glen VanHerck, şeful NORAD, a declarat că serviciile de informaţii americane au determinat zborurile anterioare după ce acestea au avut loc, pe baza unor "mijloace suplimentare de colectare" de informaţii, fără a oferi mai multe detalii despre ceea ce a presupus aceasta - dacă ar putea fi vorba de spionaj cibernetic, interceptări telefonice sau surse umane.

Ministerul chinez de Externe a declarat că un alt balon, reperat deasupra Americii Latine, a fost un dirijabil civil fără pilot aflat într-un zbor de testare, care "a deviat grav şi a intrat involuntar în spaţiul de deasupra Americii Latine deoarece a fost afectat de vreme şi pentru că are o capacitate limitată de autodirecţie".

Duminică, armata columbiană declarase că a observat un obiect aerian asemănător unui balon, după ce Pentagonul anunţase vineri că un alt balon chinezesc a zburat deasupra Americii Latine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.