Preşedintele american Donald Trump - care se confruntă cu manifestaţii istorice împotriva rasismului şi critici din toate părţile - a anunţat vineri că Statele Unite au ”depăşit cu mult” pandemia covid-19, în pofida faptului că pandemia covid-19 continuă să omoare aproape 1.000 de oameni pe zi în ţară şi să se răspândească într-un ritm galopant în America Latinărelatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump a dat asigurări că Statele Unite au depăşit criza, evocând date cu privire la şomaj.

”Am luat toate deciziile pe care trebuia să le luăm”, a tunat preşedintele american, lăudând o îmbunătăţire a datelor cu privire la şomaj în ţară.

Statele Unite sunt cea mai afectată ţară din lume de covid-19 - cu 108.211 de morţi la 1.872.660 de cazuri, urmate de Regatul Unit (39.904 de morţi), Italia (33.689) şi Franţa (29.065).

Trump face aceste declaraţii la câteva ore după publicarea unor date pozitive despre economia Statelor Unite.

Nivelul şomajului a scăzut la 13,3% în mai. Cei mai pesimişti analişti estimau un nivel de 20% al şomajului, din cauza pandemiei.

Comentând datele cu privire la şomaj, Trump a lăudat ”forţa” economiei americane.

”Această forţă ne-a permis să depăşim această teribilă pandemie. Noi am depăşit-o cu mult”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Casa Albă.

”O MARE ZI” PENTRU FLOYD ŞI EGALITATE

Scăderea surprinzătoare a şomajului în Statele Unite marchează ”o mare zi” pentru George Floyd, a cărui moarte sub genunchiul unui poliţist alb a declanţat o furie istorică în ţară, a apreciat el.

”Am văzut ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Nu putem permite ca asta să se repete”, a declarat Trump referindu-se la acest deces.

”Sper că George ne priveşte de acolo de sus şi că se gândeşte că ceea ce se întâmplă în ţară este grandios. Este o mare zi pentru el, este o zi mare pentru toată lumea”, a continuat locatarul Casei Albe, care a făcut în mod uimitor o apropiere între bunele veşti economice şi această dramă care zguduie Statele Unite.

”Este o mare, mare zi în termeni de egalitate”, a apreciat în mod surprinzător Donald Trump, în contextul în care este acuzat că nu a făcut nimic pentru a soluţiona relele denunţate de manifestanţi - rasismul, violenţele poliţiştilor şi inegalităţile sociale.

După moartea lui George Floyd la Minneapolis, la 25 ma şi manifestaţiile care au urmat, marcate iniţial de jafuri şi revolte în numeroase oraşe americane, Trump a prvilegiat un răspuns marţial.

El s-a prezentat ca preşedintele ”ordinii publice” şi a ameninţat să trimită armata în stradă pentru a înăbuşi violenţele.

El şi-a asumat din nou, vineri, apelul la ”dominarea străzii”, criticându-i pe guvernatorii statelor care refuză să cheme Garda Naţională.

Din cauza acestei poziţii, locatarul Casei Albe a fost vizat de critici fără precedent din partea unor foşti şefi ai armatei americane, inclusiv de către fostul său ministru al Apărării Jim Mattis.

Actualul şef al Pentagonului, Mark Esper, s-a distanţat de Trump, apreciind că armata nu trebuie să fie desfăşurată în ţară.

Donald Trump a apreciat mereu că cea mai bună politică în vederea reducerii inegalităţilor este o favorizare a creşterii economice şi scăderea şomajului în rândul afroamericanilor.

De trei ani, el promovează în mod neîncetat scăderea şomajului, prezentându-se ca ”preşedintele care a făcut cel mai mult pentru comunitatea de culoare de la Abraham Lincoln”, care a abolit sclavia în anii 1860

”Egalitatea în faţa legii trebuie să însemne că fiecare american primeşte acelaşi tratament în fiecare interacţiune cu forţele de ordine, indiferent care-i este rasa, culoarea (pielii), sexul sau credinţa. Ei trebuie să fie trataţi în mod drept de către forţele de ordine”, a mai declarat vineri preşedintele Trump.

”Este ceea ce prevede Constituţia noastră şi ceea ce ne fondează ţara”, a subliniat Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.