Guvernul american a aprobat vânzarea către Polonia a unor lansatoare de rachete antitanc de tip Javelin, armament a cărui livrare către Ucraina a fost blocată de Casa Albă, o decizie care s-a aflat în centrul procesului destituirii lui Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Stat a autorizat vânzarea Poloniei a unui număr de 79 de lansatoare de rachete de tip Javelin şi a 180 de rachete, în valoare de 100 de milioane de dolari, a anunţat miercuri, într-un comunicat, Pentagonul.

Washingtonul dă astfel curs unei cereri pe care Varşovia i-a adresat-o în septembrie.

Guvernul conservator polonez îşi multiplică eforturile pe lângă Washington, pe care-l consideră aliatul său cel mai sigur, în vederea unei consolidări a prezenţei trupelor americane pe teritoriul polonez.

Preşedintele polonez Andrzej Duda, care a semnat în septembrie un acord în domeniul Apărării cu Statele Unite, a semnat în ianuarie un acord definitiv privind achiziţionarea a 32 de avioane invizibile pe radar de tip F-35, în valoare de 4,6 miliarde de dolari.

Varşovia a cumpărat, de asemenea, lansatoare de rachete mobile de tip HIMARS şi sisteme antirachetă de tip Patriot, vizând să-şi consolideze apărarea antiaeriană.

Statele Unite s-au angajat totodată să-şi consolideze prezenţa militară în Polonia, la 4.500 de militari.

Vânzarea către Ucraina a lansatoarelor de rachetă antitanc de tip Javelin a fost evocată în iulie în conversaţia telefonică dintre Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski care se află la originea anchetei deschise împotriva preşedintelui american în vederea unei destituiri.

Potrivit transcrierii apelului telefonic, atunci când tânărul preşedinte ucrainean, a cărui ţară depinde puternic de ajutorul militar american, spune că Ucraina vrea să cumpere lansatoare Javelin suplimentare, Trump îi răspunde că are nevoie de un ”serviciu”, şianume deschiderea unei anchete a Kievului cu privire la rivalul său politic Joe Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.