Statele Unite se pregătesc să depăşească pragul de o jumătate de milion de morţi din cauza covid-19, în timp ce principalii indicatori, mai ales ritmul vaccinării, oferă o rază speranţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este teribil, este oribil”, aprecia duminică imunologul Anthony Fauci, consilierul lui Joe Biden, la evocarea acestui prag.

”Nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva de peste 100 de ani, de la pandemie din 1918”, a declarat el la CNN. ”Este un lucru care va rămâne în istorie. Timp de decenii, oameni vor vorbi despre acest moment, în care au murit atât de mulţi oameni”.

Potrivit Universităţii Johns Hopkins, bilanţul se ridica duminică la 497.000 de morţi.

Prima moarte din cauza covid-19 în Statele Unite a fost anunţată în urmă cu un an, la 29 februarie.

În aproximativ trei luni, ţara a depăşit pragul de 100.000 de morţi.

Pragul de 400.000 de morţi a fost depăşit în ianuarie, înainte de învestirea lui Joe Biden, care a făcut din lupta împotriva pandemiei prioritatea absolută la începutul mandatului său.

”TOATĂ ACEASTĂ TRISTEŢE...”

”500.000! Sunt cu aproape 70.000 mai mulţi decât toţi americanii morţi în al Doilea Război Mondial, în patru ani”, a subliniat vineri locatarul Casei Albe.

”Toată această tristeţe... toată această suferinţă... toată această durere...”, a adăugat Biden.

Însă, înt-o alocuţiune pe care a susţinut-o la o instalaţie de producţie de vaccin Pfizer, la Kalamazoo, în Michigan, cel de-al 46-lea preşedinte a subliniat de asemenea că ritmul actual al vaccinării aduce speranţă.

”Cred că ne vom apropia de normalitate până la sfârşitul acestui an. Cu voia lui Dumnezeu, acest Crăciun va fi altfel decât cel dinainte”, a declarat el.

Cu o medie de 1,7 milioane de doze zilnic, care ar urma să crească în săptămânile viitoare, Biden se declară încrezător în capacitatea de a atinge 600 de milioane de doze - cu care să fie vaccinată totată populaţia - până la sfârşitul lui iulie.

În total, peste 61 de milioane de persoane au fost vaccinate cu unul dintre cele două vaccnuri autorizate în Statele Unite - Pfizer/BioNTech şi Moderna -, dintre care 18 milioane au fost vaccinate cu două doze.

Alt semn încurajator după vârful epidemiei din ianuarie este faptul că mediile morţilor şi contaminărilor au scăzut, potrivit unor date Covid Tracking Project.

”PROVOCARE LOGISTICĂ”

Un val de frig polar şi furtuni de zăpadă care afectează ţara de peste o săptămână au încetinit, însă, campania de vaccinare. Distribuirea a şase milioane de doze a fost încetinită, iar cele 50 de state americane au fost afectate de aceste întârzieri cauzate de intemperii, anunţa vineri consilierul Casei Albe în lupta împotriva covid-19 Andy Slavitt.

”Niciodată, niciodată, niciodată nu a existat o provocare logistică mai mare decât ceea ce încercăm noi să facem, dar suntempe cale să reuşim”, sublinia Joe Biden referindu-se la distribuirea vaccinurilor.

Urmează ca varianta britanică a noului coronavirus să cauzeze un nou val de infectări în Statele Unite?

”Nu cred că este inevitabil”, a declarat dr. Fauci. ”Vaccinurile pe care le distribuim în prezent - Moderna şi Pfizer - funcţionează foarte bine împotriva acestei variante”, a subliniat el, insistând asupra importanţei vaccinării ”câr mai rapid posibil”.

Întrebat despre calendarul revenirii la normal al americanilor, imunilogul este extrem de prudent.

”Nu ştim, nu ştim”, a subliniat el, evocând speranţa unui ”anumit grad de normalitate” până la sfârşitul anului.

Pentru a ilustra acest prag de o jumătate de milion e morţi din cauza covid-19, The New York Times  (NYT) a publicat pe prima pagină o infografie - o coloană, în care fiecare punct reprezintă un american mort. Baza coloanei, care reprezintă morţile din ultimele luni, este deosebit de sumbră - este aproape unifrom neagră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.