Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg recunoaşte miercuri că statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice sunt împărţite în problema aderării Ucrainei la blocul militar occidental, care se va afla pe agenda summitului prevăzut în iulie la Vilnius, în Lituania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Asupra acestei probleme există puncte de vedere diferite în cadrul Alianţei” Nord-Atlantice, recunoaşte Jens Stoltenberg într-o intervenţie la German Marshall Fund, la Bruxelles.

”Luarea deciziei la NATO se face prin consens”, a subliniat el.

”Voi purta în cursul zilei (de miercuri) câteva convorbiri telefonice despre calea de urmat şi modul de a răspunde ambiţiilor Ucrainei în vederea aderării sale la NATO”, a anunţat el.

”Nimeni nu este în măsură să vă spună exact care va fi decizia finală a summitului de la Vilnius în această problemă”, declară el.

Statele Unite şi multe alte state membre NATO refuză să meargă mai departe cu ”Declaraţia de la Bucureşti”, declară AFP mai mulţi diplomaţi de la NATO.

La summitul NATO de la Bucureşti, în 2008, şefii de state şi de guvern au anunţat că Ucraina şi Georgia ”vor deveni membre NATO”, fără să prezinte vreun calendar în acest sens.

Aderarea la NATO i-ar permite Ucrainei să invoce Articolul 5 al Tratatului NATO - clauza apărării colective -, care îi obligă pe toţi aliaţii să o apere în cazul unui atac.

Pe de altă parte, o candidatură a Ucrainei la aderarea la NATO - în timp ce se află în război cu Rusia - ”nu este pe agenda” NATO, a declarat Jens Stoltenberg, relatează CNN.

Întrebat dacă Războiul rus din Ucraina ”uşurează” aderarea Ucrainei la NATO, Stoltenberg a răspuns că ”da şi nu”.

”Eu cred că oricine şi-a dat seama că a deveni membru (NATO) în mijlocul războiului nu este pe agendă şi că nu asta e problema”, a continuat el.

”Problema este mai degrabă ce se întâmplă când se încheie războiul, într-un fel sau altul. Iar atunci, bineînţeles, războiul asigură că Ucraina se apropie tot mai mult de NATO”, a adăugat el.

Jens Stoltenberg a recunoscut că există ”puncte de vedere diferite în alianţă” în problema aderării Ucrainei, însă a subliniat că toate statele membre sunt de acord că Ucraina va deveni un stat membru al Alianţei, potrivit CNN.

”Suntem cu toţii de acord că uşa NATO este deschisă unor noi membri şi că aliaţii din NATO şi Ucraina vor decide când să adere, ci nu Moscova”, a subliniat Jens Stoltenberg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.