Cele treizeci de state membre ale NATO au lansat, marţi, procesul de ratificare pentru aderările Suediei şi Finlandei, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relatează AFP. Cele 30 de state membre NATO au semnat protocoale de aderare pentru Finlanda şi Suedia şi au trimis solicitările de aderare ale celor două state nordice către Parlamentele aliate pentru aprobare, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Protocolul prevede că Finlanda şi Suedia se pot alătura reuniunilor NATO şi pot avea acces mai mare la informaţii, dar nu vor fi protejate de clauza de apărare a alianţei - care stipulează că un atac asupra unui aliat este un atac împotriva tuturor - până la ratificare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la semnarea de la sediul NATO alături de miniştrii de externe finlandez şi suedez:

”Acesta este cu adevărat un moment istoric. Cu 32 de naţiuni în jurul mesei, vom fi şi mai puternici”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg după semnarea protocoalelor, alături de miniştrii de Externe ai celor două state nordice.

El a cerut aliaţilor să ratifice rapid şi a asigurat între timp cele două ţări nordice de sprijinul NATO.

Ministrul suedez de Externe Ann Linde a mulţumit NATO pentru sprijinul acordat şi a spus că aşteaptă cu nerăbdare să coopereze ”în vederea asigurării securităţii colective”.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Semnarea protocoalelor de aderare lansează procesul de ratificare în fiecare dintre ţările membre”, a declarat Jens Stoltenberg înainte ca ambasadorii statelor membre să parafeze aceste protocoale.

Turcia a precizat că îşi va ratifica protocoalele de aderare ale Helsinkiului şi Stockholmului în cazul în care cele două state nordice îşi respectă angajamentele asumate la summitul NATO de la Madrid de săptămâna trecută în privinţa terorismului.  

Turcia a cerut Finlandei şi Suediei extrădarea a 33 de persoane care fac parte din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi mişcării ”Fetö” a lui Fethullah Gülen, pe care le consideră ”teroriste”, a declarat ministrul turc al Justiţiei Bekir Bozdag.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.