Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a fost avertizat că Statele Unite urmau să lanseze un atac cu rachete de croazieră asupra Siriei şi nu face comentarii cu privire la acest incident, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Putem să confirmăm că secretarul general al NATO a fost informat de către secretarul american al Apărării înainte de atac” James Mattis, a anunţat vineri biroul lui Stoltenberg.

Însă ”vă trimitem către autorităile americane în ceea ce priveşte atacul din Siria”, a adăugat biroul.

O legătură în domeniul comunicaţiilor între Statele Unite şi Rusia, folosită în vederea protejării piloţilor ambelor părţi care ies în misiuni în Siria, a fost utilizată înainte de atac.

Aşa numita ”linie de dezamorsare a conflictului” este operată de Comandamentul Central american la baza aeriană al-Udeid din Qatar.

Ea serveşte ca o legătură crucială cu scopul ca între cele două părţi să nu aibă loc vreo coliziune sau un atac în tot mai aglomeratul spaţiu aerian sirian.

”Planificatori militari americani au luat măsuri de precauţie în vederea minimalizării riscului personalului rus sau sirian de pe aerodromul” atacat, în provincia siriană Homs, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis.

Comandamentul Central american nu a răspuns imediat unei solicitări Associated Press cu privire la detalii despre utilizarea liniei.

Aproximativ 60 de rachete de croazieră de tip Tomahawk au fost lansate în noaptea de joi spre vineri şi au lovit baza aeriană Shayrat, situată la sud-est de oraşul Homs, o instalaţie de mici dimensiuni cu două piste.

Acest atac cu rachete de croazieră a avut loc ca represalii faţă de presupusul atac chimic de marţi de la Khan Sheikhoun, un mic oraş din nord-vestul Siriei, soldat cu cel puţin 86 de morţi, civili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.