Steve Scalise, congresmanul republican împuşcat miercuri în timpul unui antrenament de baseball, este operat la şold, după ce a fost rănit de gloanţe, a anunţat echipa sa într-un comunicat citat de ABC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Înainte de a intra în operaţie, liderul (republican – n.r.) era într-o dispoziţie bună şi a discutat cu soţia sa la telefon”, se arată în comunicat.

“El este recunoscător pentru acţiunile curajoase ale Poliţiei Capitoliului american, serviciilor de intervenţie în situaţii de urgenţă şi colegilor”, a adăugat echipa congresmanului.

În total, cel puţin cinci persoane au fost rănite în Alexandria, Virginia, o suburbie a Washingtonului, miercuri dimineaţă, relatează AFP.

Scalise a fost rănit la şold, potrivit unui alt congresman republican, Mo Brooks, care a declarat pentru CNN că cel puţin încă doi ofiţeri, un consilier şi atacatorul au fost răniţi de asemenea.

“Cinci persoane au fost transportate medical de la locul faptei”, a confirmat şeful poliţiei din Alexandria, Michael Brown, într-o conferinţă de presă.

Forţele de ordine au precizat că suspectul este în arest şi nu mai reprezintă o ameninţare.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că urmărete îndeaproape evoluţia situaţiei şi că Scalise, care se asigură că toţi republicanii din Camera Reprezentanţilor votează la fel, urmează să se recupereze.

« Reprezentantul Steve Scalise, de Louisiana, un adevărat prieten i patriot, a fost rănit grav, dar se va recupera în totalitate. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de el”, a scris Trump pe Twitter.

Într-un comunicat anterior, şeful statului s-a declarant “profund întristat de această tragedie”.

Aproximativ 25 de senatori şi membri ai Camerei Reprezentanţilor se antrenau pentru meciul caritabil cu aleşii democraţi, ce va avea loc joi, când a avut loc atacul, a povestit senatorul Jeff Flake. El a spus că aproximativ 50 de focuri de armă au fost trase de atacatori şi de echipa de securitate a congresmenilor, în jurul orei locale 6.30 (13.30 ora României).

Flake a precizat că suspectul este un bărbat alb, cu părul închis la culoare, în vârstă de aproximativ 40-50 de ani, îmbrăcat în blugi şi cu o cămaşă albastră.

Întrebat dacă el crede că a fost vorba de un atac întâmplător, Brooks a răspuns pentru CNN: “Cu siguranţă nu a fost un accident”. “Oamenii ştiu că aceasta este echipa republicană de baseball care se antrenează. Îţi dai seama. Îi poţi recunoaşte pe mulţi dintre ei. Vezi echipa de securitate”, a adăugat el.

“În cartier se ştie destul de bine cine sunt oamenii de pe terenul de baseball şi unde ne antrenăm”, a subliniat Brooks. “Ştia cine suntem. Eu sunt fost procuror şi, da, viza oficiali aleşi, congresmeni”, a adăugat el.

Brooks a descris scenele haotice de după ce a fost împuşcat Scalise. “Nu reuşea să se mişte singur. Îşi târa trupul de la a doua bază spre interiorul terenului, pentru a scăpa de atacator, în timp ce se trăgea”, a spus oficialul.

“El este medic şi i-am ascultat părerea privind ceea ce să facem. Am ţinut o cârpă peste rană pentru a opri sângerarea şi Brad lua un fel de foarfece pentru a tăia pantalonii şi a avea acces mai bun la rana lui Steve Scalise şi la şoldul lui”, îşi aminteşte congresmenul.

Brooks a adăugat că şi-a scos cureaua şi a folosit-o pe post de garou pentru a opri sângerarea unui consilier care a fost împuşcat în picior.

Deşi situaţia este “stabilă” şi atacatorul nu pare să fi avut complici, autorităţile au decis să închidă şcolile din zonă şi să suplimenteze numărul poliţiştilor desfăşuraţi la Capitoliu.

Scalise, în vârstă de 51 de ani, reprezintă Louisian din 2008 şi este preşedinte al Comisiei pentru Studii Republicane ale Camerei Reprezentanţilor. El este căsătorit şi are doi copii. 

Conservatorul se numără printre aleşii care conduc eforturile de anulare a Obamacare, una dintre priorităţile republicane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.