Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat luni după-amiază că este responsabilitatea executivului maghiar de a găsi un răspuns adecvat pentru invalidarea referendumului privind cotele de migranţi, care nu a reuşit să depăşească pragul necesar pentru validare, după ce doar 40% dintre cetăţenii maghiari cu drept de vot s-au prezentat la urne, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Eşecul atingerii unui cvorum necesar în referendum este un răspuns clar, mulţi oameni au refuzat să se prezinte la urne. Acum găsirea unei soluţii corecte şi unui răspuns este în mâinile Guvernului Ungariei”, a susţinut Steinmeier în cadrul unei conferinţe de presă comună cu omologul său slovac Miroslav Lajcak în Bratislava.

Aproape toţi alegătorii maghiari, care s-au prezentat la urne duminică, au votat pentru respingerea cotelor obligatorii de migranţi impuse de Bruxelles. Potrivit autorităţii electorale maghiare, 98,3% dintre cei care au votat, adică 3,249 de milioane de cetăţeni unguri, s-au opus legislaţiei europene privind redistribuirea migranţilor. Rata de participare a fost de 40%, în condiţiile în care cel puţin 50% dintre persoanele cu drept de vot trebuiau să se prezinte la urne pentru ca plebiscitul să fie validat.

Premierul Viktor Orban nu şi-a recunoscut eşecul înregistrat în referendum şi a mulţumit alegătorilor maghiari pentru rezultatele ”remarcabile” în favoarea respingerii cotelor de migranţi. De asemenea, premierul a anunţat luni dimineaţă că va amenda Constituţia Ungariei pentru a se asigura că Uniunea Europeană nu va redistribui migranţi pe teritoriul statului central-european.

”Această decizie, această susţinere mă obligă să acţionez. Fidesz şi Partidul Creştin-Democrat cred că un pas adecvat, onest şi necesar este să oferim greutate legală voinţei poporului […]. Deci iniţiez un amendament la Constituţie”, a adăugat Orban.

Însă, Comisia Europeană a declarat că a luat notă de rezultatul referendumului din Ungaria. În vreme ce, partidul de extremă-dreapta Jobbik a cerut demisia premierului Viktor Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.