New York a devenit cel mai recent stat american care permite transformarea cadavrelor umane în compost - adică o persoană poate avea de-acum corpul transformat în pământ după moarte - ceea ce se consideră a fi o alternativă ecologică la înmormântare şi incinerare, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cunoscută şi sub numele de "reducere organică naturală", această practică constă în descompunerea unui cadavru timp de câteva săptămâni după ce este închis într-un container.

În 2019, Washington a fost primul stat american care a legalizat-o. Colorado, Oregon, Vermont şi California i-au urmat exemplul.

New York este, prin urmare, a şasea jurisdicţie americană care permite compostul uman, după ce măsura a fost aprobată sâmbătă de Kathy Hochul, guvernatoarea democrată a statului.

Procesul are loc în instalaţii speciale supraterane. Un cadavru este pus într-un recipient închis împreună cu materiale selecţionate, cum ar fi aşchii de lemn, lucernă şi paie de iarbă, şi se descompune treptat sub acţiunea microbilor. După o perioadă de aproximativ o lună - şi un proces de încălzire pentru a elimina orice contaminare cu eventuali microbi - cei dragi primesc pământul rezultat. Acesta poate fi folosit la plantarea de flori, legume sau copaci.

O firmă americană, Recompose, a declarat că prin serviciile pe care le oferă se poate economisi o tonă de carbon în comparaţie cu o incinerare sau o înmormântare tradiţională.

Emisiile de dioxid de carbon contribuie în mare măsură la schimbările climatice, pentru că ele captează căldura Pământului - fenomen cunoscut sub numele de efect de seră.

Înmormântările tradiţionale, care implică un sicriu, consumă lemn, pământ şi alte resurse naturale.

Susţinătorii compostului uman spun că nu este doar o opţiune mai ecologică, ci şi una mai practică în oraşele în care terenul pentru cimitire este limitat. Însă alţii îşi pun întrebări de natură etică cu privire la ceea ce se întâmplă cu solul care rezultă în urma compostării. Episcopii catolici din statul New York s-ar fi opus legislaţiei, susţinând că trupurile umane nu ar trebui tratate ca nişte "deşeuri menajere".

De asemenea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la costul unui asemenea proces. Dar firma Recompose - a cărei instalaţie din Seattle este una dintre primele din lume - spune că taxa sa de 7.000 de dolari (5.786 de lire sterline) este "comparabilă" cu opţiunile rivale.

Suma medie în SUA pentru o înmormântare tradiţională a fost de 7.848 de dolari în 2021, respectiv 6.971 de dolari în cazul incinerării, potrivit Asociaţiei Naţionale a Directorilor de Funeralii (NFDA).

Transformarea cadavrelor în compost este deja legală în Suedia, iar înmormântările naturale - în care un corp este îngropat fără sicriu sau cu un sicriu biodegradabil - sunt permise în Marea Britanie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.