Kievul anunţă luni că a găsit microfoane în biroul unor asistenţi ai comandantului armatei ucrainene Valeri Zalujni, după ce a anunţat duminică că a făcut aceeaşi descoperire într-un viitor birou al şefului armatei, care nu se arată îngrijorat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest incident intervine în contextul în care presa scrie că există tensiuni tot mai puternice între Valeru Zalujni şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe fondul eşecului contraofensivei pe care Kievul a lansat-o în vară şi unei prăbuşiri a susţinerii Occidentului, la aproape doi ani de la invazia Ucrainei de către Rusia.

”Echipamente de ascultare au fost instalate în birourile prevăzute pentru activitatea comandantului-şef al Forţelor Armate ucrainene şi a unor angajaţi ai cabinetului acestuia”, anunţă într-un comunicat Statul Major al armatei ucrainene.

Este vorba despre ”două birouri, al comandantului-şef şi al asistenţilor”, declară AFP o sursă apropiată dosarului.

NICIO INFORMAŢIE SECRETĂ DIVULGATĂ

Acest dispozitiv a fost descoperit într-o ”verificare de rutină” într-o instalaţie, precizează Statul Major.

Valeri Zalujni a apreciat luni, la rândul său, că nicio informaţie secretă nu poate fi divulgată cu ajutorul echipamentului descoperit.

”Nu cred asta”, a dat el asiguurări.

Generalul ucrainean a anunţat că dispozitivul de ascultare a fost descoperit într-un local în care urma să se ducă luni dimineaţa.

”Am mai multe locuri în care lucrez. Acest lucru s-a întâmplat într-unul dintre ele. Nu am fost acolo de mult timp”, declară el într-o înregistrare publicată de mai multe publicaţii.

Valeri Zalujni confirmă că biroul său nu a fost singurul vizat şi precizează că incidentul nu a avut loc în sediul Sateului Major al armatei ucrainene.

”Noi nu mai muncim acolo de mult timp”, adaugă el.

Întrebat cum consideră acest incident, Valeri Zalujni s-a limitat să răspundă ”drept război”.

”Ancheta va stabili” obiectivul acestei operaţiuni, s-a angajat el.

Serviciile ucrainene de Securitate (SBU) au anunţat duminică deschiderea unei anchete cu privire la ”folosirea ilegală a unor mijloace tehnice speciale pentru obţinerea unor informaţii”.

Nicio pistă cu privire la originea acestui dispoziti de ascultare nu a fost avansată, în acest stadiu.

În calitate de comandant-şef al Forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujni hotărăşte desfăşurarea per ansamblu a operaţiunilor pe front, sub autoritatea preşedintelui Volodimir Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.