Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat joi că victoria militară împotriva grupării Statul Islamic va fi totală în ”viitoarele luni” în Irak şi în Siria, dar că ea nu va fi suficientă să pună capăt ameninţării jihadiste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am învins la Rakka”, ”acest oraş de unde atentatele” soldate cu 130 de morţi la Paris, pe 13 noiembrie 2015, ”au fost planificate, organizate, conduse”, a declarat Macron în faţa trupelor franceze staţionate la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite (EAU).

”Iar viitoarele săptămâni şi luni ne vor permite, cred profund, să învingem complet, pe plan militar, în zona irakiano-siriană”, a adăugat Macron în această intervenţie, la o bază navală.

”Însă această luptă nu se va termina. Stabilizarea de durată, lupta împotriva tuturor grupărilor teroriste reziduale vor fi indispensabile în completarea soluţiei politice inclusive, pluraliste, pe care noi vrem să o vedem apărând în regiune”, a declarat preşedintele francez.

Macron a salutat totodată ”cooperarea operaţională de foarte înalt nivel” cu EAU, care participă din 2014 la coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic şi care are o politică de ”toleranţă zero” pe teritoriul lor faţă de islamişti.

Şeful statului francez a avertizat că, în afară de Siria şi Irak, ”în mai multe locuri în Cornul Africii, la Golful (Persic), trecând prin Asia de Sud-Est şi fâşia sahelo-sahariană, există încă multe zone în care această luptă va rămâne, în anii care vin, şi o luptă militară”.

Macron se află de miercuri în această monarhie petrolieră de la Golful Persic, unde a inaugurat Luvrul Abu Dhabi, primul muzeu universal în lumea arabă, pe care l-a prezentat drept o redută ”împotriva tuturor obscurantismelor” şi o punte între diverse civilizaţii şi religii.

Aceasta este prima sa vizită în Orientul Mijlociu de când a fost ales preşedinte.

”AL DOILEA PORTAVION”

Franţa dispune la Abu Dhabi de singura sa colonie militară permamentă în străinătate, în afara Africii, la aproximativ 6.000 de kilometri de metropolă.

Această bază şi numeroasele operaţiuni de cooperare militară desfăşurate de la Abu Dhabi fac din EAU ”un partener strategic-cheie” al Franţei în Orientul Mijlociu, o alianţă încheiată după Războiul de la Golf (1990-1991).

Din Forţele franceze în Emiratele Arabe Unite (FFEAU) fac parte aproximativ 700 de oameni din cadrul Forţelor terestre, Marinei şi Forţelor aeriene.

Această colonie permite Franţei să ”dispună de forţe prepoziţionate, apte să fie desfăşurate cu un preaviz foarte scurt” şi ”de o platformă operaţională şi de susţinere logistică ce permite o protecţie rapidă în caz de criză”, precizează armata.

Acesta este motivul din cauza căruia colonia este comparată uneori cu al ”doilea portavion” pe care Franţa nu îl are, permiţându-i să fie prezentă în zona strategică a Golfului Persic şi în nordul Oceanului Indian, pe unde tranzitează o importantă parte a comerţului mondial.

Franţa speră de altfel ca Emiratele să fie următoarele care achiziţionează avionul de luptă Rafale, pe care l-a vândute deja, începând din 2015, Qatarului (24), Egiptului (24) şi Indiei (36).Însă negocierile durează de ani, iar niciun anunţ nu era aşteptat joi pe această temă.

În schimb, progrese ar putea să fie anunţate în privinţa achiziţionării de către EAU a două corvete de tip Gowind, construite de Naval Group, în contextul în care Abu Dhabi vrea să-şi consolideze capacităţile de supraveghere maritimă.

În a doua zi a viztei sale, Macron a vizitat Sorbona de la Abu Dhabi, o filială locală a celebrei universităţi pariziene, unde a fost primit călduros de sute de studenţi.

El urma să se ducă la Dubai, la finalul unui forum economic şi să adreseze comunităţii franceze. Aproximativ 36.000 de francezi trăiesc în EAU.

Separat, Brigitte Macron a vizitat joi imensa Moschee Şeicul Zayed, la Abu Dhabi, unde şi-a acoperit părul cu o eşarfă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.