Statele Unite sunt ”profund îngrijorate” de mişcările paramilitare din apropierea Hong Kongului, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, avertizând că erodarea continuă a autonomiei teritoriului pune în pericol statutul preferenţial de care beneficiază conform legislaţiei americane, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi, preşedintele Donald Trump a citat serviciile americane de informaţii afirmând că guvernul chinez deplasează trupe la graniţa cu Hong Kong şi a făcut apel la calm, în timp ce ciocnirile continuă între protestatari şi autorităţile din fosta colonie britanică.

Oficialul Departamentului de Stat s-a referit la ”mişcările paramilitare chineze de-a lungul frontierei cu Hong Kong”, dar nu a dat detalii.

Nu este clar dacă Trump s-a referit marţi la activităţi noi sau la relatările presei.

Publicaţia chineză de stat Global Times a relatat în această săptămână că poliţia chineză efectuează exerciţii în oraşul vecin Shenzhen.

Purtătorul de cuvânt al Departamentul de Stat a reiterat un apel al Statelor Unite adresat tuturor părţilor de a se abţine de la violenţe, afirmând că este important ca guvernul din Hong Kong să respecte ”libertatea de expresie şi adunările paşnice”, iar  Beijingul să îşi respecte angajamentele de a permite Hong Kongului un grad ridicat de autonomie.

Demonstraţiile din Hong Kong reflectă ”îngrijorări largi şi legitime legate de erodarea autonomiei Hong Kongului”, adăugând că erodarea continuă a autonomiei pune în pericol statutul său special în afacerile internaţionale.

O lege americană din 1992 permite acordarea unui tratament preferenţial Hong Kongului în domeniul comerţului şi al economiei, comparativ cu China. Domeniile de aplicare a tratamentului special includ vizele, aplicarea legii şi investiţiile.

Un reputat senator american a avertizat marţi China că Hong Kongul ar putea pierde statutul comercial special în relaţiile cu SUA dacă Beijingul va interveni direct să combată protestele pro-democraţie tot mai violente care au loc în oraş.

Trump, care vizează un acord comercial major cu China pentru corectarea dezechilibrelor comerciale, a fost criticat de Congres şi alte părţi pentru că nu adoptă o poziţie publică mai fermă în privinţa Hong Kongului şi pentru că a caracterizat protestele drept ”revolte” care trebuie rezolvate de China.

Miercuri, preşedintele comisiei pentru Afaceri Externe din Camera reprezentanţilor, democratul Eliot Engel, şi principalul reprezentant republican în această comisie, Michael McCaul, au spus că sunt îngrijoraţi că la 30 de ani de la masacrul din piaţa Tiananmen China ar putea lua în considerare oprirea cu brutalitate a protestelor paşnice.

Tot miercuri, Departamentul de Stat a publicat un avertisment de călătorie, cerând o precauţie mai mare în Hong Kong, din cauza tulburărilor civile.a

Protestele din Hong Kong au loc de mai multe săptămâni, fiind declanşate de un proiect de lege care ar fi permis extrădarea în China a locuitorilor insulei, pentru a fi judecaţi. Proiectul a fost retras în urma protestelor, dar acestea au continuat, apărând şi alte solicitări pro-democratice. Miercuri, cursele aeriene au revenit la normal pe aeroportul din Hong Kong, unul dintre cele mai aglomerate din lume, care a fost închis timp de două zile, fiind ocupat de demonstranţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.