Statele Unite şi Japonia şi-au arătat miercuri „alinierea strategică” cu privire la apărare, care se extinde în spaţiu, pe fondul preocupărilor crescânde cu privire la China şi tensiunile legate de Taiwan şi Coreea de Nord, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Suntem de acord că China reprezintă cea mai mare provocare strategică” ambelor ţări, a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, după o întâlnire la Washington cu omologul său japonez Yoshimasa Hayashi, precum şi cu şefii apărării american şi japonez.

Într-o conferinţă de presă comună, Blinken a spus că Statele Unite „salută cu căldură” noua poziţie de apărare a Japoniei şi a spus că acordul de securitate şi apărare dintre cele două ţări se aplică şi spaţiului.

Orice incident în spaţiu ar putea activa articolul 5 din tratatul de apărare dintre cele două ţări, care prevede că un atac asupra uneia este un atac asupra celeilalte, a spus el.

La rândul său, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat desfăşurarea până în 2025 a unei forţe de reacţie rapidă a puşcaşilor marini în insula japoneză Okinawa pentru a consolida apărarea Japoniei, care este din ce în ce mai preocupată de activităţile Chinei în regiune.

„Vom înlocui un regiment de artilerie cu această forţă care va fi mai letală şi mai mobilă”, a declarat Austin în timpul acestei conferinţe de presă.

El crede că această forţă va „contribui într-un mod major la îmbunătăţirea apărării Japoniei şi la promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere şi deschise”, expresie folosită în mod obişnuit în Statele Unite pentru a desemna Asia-Pacific fără dominaţia chineză.

Mai mult de jumătate din cei aproximativ 50.000 de soldaţi americani prezenţi în arhipelag sunt staţionaţi pe insula Okinawa. 

Întâlnirea de miercuri a avut loc înaintea celei de vineri dintre preşedintele Joe Biden şi prim-ministrul japonez Fumio Kishida, care face un turneu în Europa şi America de Nord.

Kishida, a cărui ţară deţine preşedinţia G7 în 2023, a vizitat Franţa şi Italia şi s-a aflat miercuri în Marea Britanie, unde a semnat un „acord de acces reciproc” ce reuneşte forţele lor armate. El trebuie să meargă şi în Canada joi.

La Washington, miniştrii au salutat această „alianţă modernizată” în faţa unei noi ere a „concurenţei strategice cu China”, potrivit şefului diplomaţiei nipone.

Japonia a aprobat o revizuire majoră a doctrinei sale de apărare în decembrie, care include o creştere uriaşă a cheltuielilor militare de peste cinci ani, precum şi a capacităţii sale de „răspuns”, inclusiv ţintirea locurilor de lansare a rachetelor în caz de atac.

Acesta este un punct de cotitură crucial pentru ţară, a cărei constituţie pacifistă, adoptată a doua zi după înfrângerea sa la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, îi interzice în principiu să aibă o armată adevărată.

Problema Taiwanului şi denuclearizarea Coreei de Nord au fost, de asemenea, în centrul discuţiilor, au spus oficialii.

„Nu mă voi juca cu preşedintele Xi, dar vă pot spune că ceea ce vedem de ceva vreme este un comportament foarte provocator al forţelor chineze”, a spus Austin, exprimând „îndoieli serioase cu privire la atacul iminent asupra Taiwanului. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.