Statele Unite şi Iranul au început să se implice în relaţii diplomatice indirecte, cu europenii şi alte părţi, pentru revenirea la respectarea acordului nuclear din 2015, a declarat, vineri, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Diplomaţia cu Iranul este în curs, dar nu într-o manieră directă, în acest moment. Există o comunicare, prin intermediul europenilor şi al altor părţi, care ne permite să explicăm iranienilor care este poziţia noastră referitoare la abordarea complianţei şi pentru a auzi care este poziţia loc”, a declarat acesta reporterilor.

Noua administraţie a preşedintelui Joe Biden a refuzat să acorde Teheranului stimulente unilaterale pentru a începe discuţiile, dar a lăsat deschisă posibilitatea ca ambele părţi să ia măsuri reciproce pentru a relua implementarea acordului, o abordare pe care Washingtonul o numeşte ”complianţă pentru complianţă”.

”Aşteptăm în acest moment să auzim din partea iranienilor cum vor să procedăm. Nu va fi uşor, dar credem că ne aflăm într-un proces diplomatic care va continua şi în cele din urmă ne vom asigura obiectivul, care este de a împiedica Iranul să producă o armă nucleară şi de a face acest lucru prin intermediul diplomaţiei”, a spus Sullivan.

Statele Unite au anunţat pe 18 februarie că sunt pregătite să discute cu Iranul despre revenirea ambelor părţi la acordul nuclear.

Iranul a început să încalce acordul în 2019, la circa un an după ce fostul preşedinte american Donald Trump a retras Statele Unite din acest pact şi a reimpus sancţiuni economice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.