Statele Unite au anunţat joi seara că susţin intervenţia militară a armatei senegaleze şi a statelor vest-africane în Gambia, pentru a asigura învestirea preşedintelui Adama Barrow şi eliminarea de la putere a lui Yayha Jammeh, care a refuzat să cedeze guvernarea şi l-a forţat pe câştigătorul alegerilor prezidenţiale să fugă în Senegal. reprezentanţii Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite au votat, de asemenea, o rezoluţie pentru a susţine aceeaşi intervenţie militară în Gambia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Stat a explicat că este importantă stabilizarea situaţiei tensionate din Gambia.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a decis să sprijine intervenţia militară a naţiunilor vest-africane pentru a asigura preluarea puterii de către Adama Barrow.

”Susţinere completă pentru ECOWAS în angajamentul de a asigura, mai întâi de toate prin măsuri politice, că voinţa oamenilor este respectată în Gambia”, se arată în rezoluţia votată de Naţiunile Unite.

Forţele militare senegaleze au anunţat că au traversat graniţa în Gambia pentru a susţine învestirea preşedintelui Adama Barrow, care a câştigat alegerile prezidenţiale din decembrie 2017, dar a fost obligat să fugă în Senegal. Intervenţia militară are ca scop eliminarea de la putere a fostului preşedinte Yahya Jammeh, care a promis că va rămâne în funcţie până la noi alegeri şi a decretat stare de urgenţă în Gambia

”Am intrat în Gambia”, a declarat colonelul Abdou Ndiaye.

Gambia este împinsă într-o criză politică, socială şi economică profundă ca urmare a refuzului preşedintelui învins de a se retrage de la putere, citând anumite nereguli în desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din luna decembrie.

Însă, organizaţiile internaţionale au concluzionat că alegerile prezidenţiale s-au desfăşurat într-un mod corect şi liber, fiind primele câştigate de un membru al opoziţiei după puciul militar din 1994, orchestrat de către Jammeh.

Decizia preşedintelui de a ţine cu dinţii de putere l-a forţat pe câştigătorul de drept al alegerilor să fugă în Senegal, iar zeci de mii de persoane i-au urmat exemplul şi au trecut graniţa pentru a evita o posibilă criză politică, socială, economică şi militară în mica naţiune din vestul Africii.

Ţările vecine încearcă să obţină sprijinul Naţiunilor Unite pentru o intervenţie militară, care să-l elimine de la putere pe Yahya Jammeh. Acesta a condus naţiunea cu o mână de fier încă de la preluarea puterii în urma puciului militar din 1994.

Comunitatea Economică a Ţărilor din Vestul Africii a transmis autorităţilor senegaleze un mandat pentru o intervenţie militară, dar doar ca ultim resort şi cu susţinerea obligatorie a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

În Gambia, întreaga forţă armată este reprezentată de 2.500 de militari, care nu au nicio şansă să învingă o putere regională, ce doreşte să intervină doar pentru a-l învesti pe câştigătorul de drept al alegerilor prezidenţiale de la Banjul.

Până la 26.000 de cetăţeni gambieni, în mare parte femei şi copii, au traversat de la începutul săptămânii graniţa senegaleză, temându-se de izbucnirea violenţelor.

Yahya Jammeh a susţinut că îşi va păstra poziţia până la noi alegeri prezidenţiale. De asemenea, păstrarea puterii prezidenţiale îl va scuti de o posibilă inculpare pentru abuzurile comise în timpul guvernării sale de peste două decenii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.