Statele Unite şi aliaţii sunt pregătite să discute cu Rusia în legătură cu Ucraina despre posibilitatea ca fiecare parte să restricţioneze exerciţiile militare şi desfăşurarea de rachete în regiune, a spus sâmbătă un înalt oficial american al administraţiei, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Odată cu discuţiile cruciale care vor începe luni la Geneva, oficialul din administraţia Biden a afirmat că Statele Unite nu doresc să discute limitarea desfăşurării de trupe americane sau poziţia forţelor SUA în ţările NATO din regiune. 

Preşedintele Biden a avertizat Rusia că va suporta consecinţe economice dure dacă preşedintele rus Vladimir Putin începe o invazie a Ucrainei, a afirmat oficialul american sâmbătă, subliniind care ar fi aceste sancţiuni. 

O restricţie, aşa cum a fost descrisă de o sursă care cunoaşte planul, ar putea viza sectoare critice din industria Rusiei, inclusiv aviaţia civilă şi de apărare, şi ar afecta invariabil ambiţiile de înaltă tehnologie ale Rusiei, cum ar fi inteligenţa artificială sau calculul cuantic sau chiar electronicele de larg consum. 

Discuţiile de la Geneva, care vor fi urmate de alte sesiuni săptămâna viitoare la Bruxelles şi Viena, au ca scop evitarea unei crize. Putin a adunat zeci de mii de militari de-a lungul graniţei cu Ucraina, generând temeri cu privire la o invazie.

A rămas neclar dacă Statele Unite şi aliaţii săi europeni pot face progrese în discuţiile cu Moscova. Putin doreşte încetarea expansiunii NATO spre est şi vrea garanţii de securitate, cereri pe care Statele Unite le consideră inacceptabile.

Dar înaltul oficial american, care a vorbit cu jurnaliştii înaintea discuţiilor, a spus că unele zone prezintă oportunităţi pentru un teren comun.„Orice discuţie despre acele domenii care se suprapun, în care am putea face progrese, ar trebui să fie reciproce. Ambele părţi ar trebui să îşi asume în esenţă acelaşi angajament”. 

Rusia spune că se simte ameninţată de perspectiva ca Statele Unite să desfăşoare sisteme de rachete ofensive în Ucraina, chiar dacă Biden l-a asigurat pe Putin că nu are această intenţie. 

Statele Unite sunt, de asemenea, dispuse să discute despre restricţiile privind exerciţiile militare de către ambele părţi, a mai spus oficialul.

Acesta a spus că Washingtonul este deschis unei discuţii mai ample despre desfăşurarea rachetelor în regiune. În 2019, fostul preşedinte Donald Trump s-a retras din Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară dintre SUA şi Rusia din 1987, acuzând Moscova că a încălcat acordul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.