Cel puţin opt persoane au murit în urma ploilor torenţiale care au provocat inundaţii imense, joi, în estul statului american Kentucky, a anunţat guvernatorul acestuia, care se teme că bilanţul va creşte în continuare, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aceasta se vor dovedi a fi cele mai grave inundaţii din istoria recentă, devastatoare şi mortale”, a spus guvernatorul Andy Beshear, deoarece numărul celor dispăruţi este necunoscut şi sunt aşteptate ploi abundente până vineri.

„Deocamdată, cred că pot confirma cel puţin opt decese, dar această cifră pare să crească din oră în oră”, a adăugat el. Guvernatorul spune că se aşteaptă la un număr total de morţi „în două cifre”.

În zona Jackson, unele drumuri au devenit râuri, cu maşini abandonate ici şi colo. Pe fundul acestor mici văi înconjurate de păduri, terenul a fost inundat joi cu apă şi noroi.

În aceste condiţii, mulţi locuitori s-au refugiat pe acoperişurile caselor, aşteptând să fie salvaţi. „Între 20 şi 30” au fost evacuaţi pe calea aerului, a declarat Andy Beshear unui post de televiziune local.

Imaginile de la televizor au arătat maşini zdrobite şi apă noroioasă ajungând aproape de acoperişurile caselor.

În zone din Kentucky au fost înregistrate cantităţi de aproximativ 20 de centimetri de precipitaţii în 24 de ore.

Guvernatorul democrat a declarat stare de urgenţă în mai multe comitate, iar patru elicoptere ale Gărzii Naţionale, împreună cu bărci gonflabile rigide, au fost dislocate pentru a ajuta la operaţiunile de ajutorare.

Nu se cunoaşte numărul persoanelor dispărute pentru că „încă nu putem ajunge în unele locuri” din cauza curenţilor puternici, a spus guvernatorul. „Mulţi oameni au nevoie de ajutor”, a spus guvernatorul mai devreme. „Şi facem tot posibilul pentru a ajunge la fiecare dintre ei”. 

Preşedintele Joe Biden a fost informat despre situaţie, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre. Şeful Agenţiei de Management al Dezastrelor din SUA (FEMA), Deanne Criswell, urmează să meargă acolo vineri.

Odată cu încălzirea globală provocată de om, atmosfera conţine mai mulţi vapori de apă, crescând şansele de precipitaţii abundente, spun oamenii de ştiinţă. Aceste ploi, asociate cu alţi factori, în special cu dezvoltarea terenurilor, favorizează inundaţiile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.