Un minut de reculegere a fost ţinut luni, pe tot teritoriul în Statele Unite, în memoria victimelor atentatelor teroriste de pe 11 septembrie 2001.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înconjuraţi de numeroşi colaboratori, Donald şi Melania Trump s-au reculesc în tăcere, în grădinile Casei Albe, la ora locală 8.46 (15.46 ora României), oră la care primul avion de linie deturnat de al-Qaida a lovit unul dintre Turnurile Gemene ale World Trade Center, din New York.

 

La New York, mii de oameni, unii cu flori în mâini, s-au strâns la 9/11 Memorial and Museum, complexul ridicat pe locul Turnurilor Gemene. Rudele victimelor citesc numele celor morţi în atacuri şi le aduc un omagiu.

Vicepreşedintele Mike Pence reprezintă administraţia la minutul de reculegere de la Shanksville.

Cei aproape 3.000 de oameni, inclusiv cinci români, care au murit în atacuri sunt omagiaţi luni, prin slujbe şi ceremonii organizate în toată ţara.

Atacurile din 11 septembrie 2001, din Statele Unite, au schimbat pentru totdeauna modul în care lumea priveşte terorismul şi securitatea.

Nouăsprezece bărbaţi au deturnat patru avioane comerciale americane şi le-au prăbuşit în Turnurile Gemene ale World Trade Center (New York), în clădirea Pentagonului (Washington) şi pe un câmp din Shanksville (Pennsylvania).

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi - cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

Gruparea teroristă al-Qaida a coordonat şi a revendicat atacurile. Anterior, liderul grupării teroriste Osama ben Laden declarase jihad împotriva Statelor Unite, ceea ce a fost perceput drept principalul factor motivant pentru atentatori.

Atacurile au intensificat lupta împotriva terorismului, nu numai în Statele Unite, ci în toată lumea. Administraţia SUA a creat Departamentul pentru Securitate Internă, care coordonează eforturile între agenţiile de informaţii. În plus, aeroporturile au sporit măsurile de verificare a pasagerilor, iar cooperarea dintre state în domeniul strângerii de informaţii a fost consolidată.

“Acum considerăm (lupta împotriva – n.r.) terorismului ca pe o responsabilitate principală a preşedinţilor şi liderilor noştri politici, într-un mod diferit faţă de înainte de 11 septembrie”, a explicat Daniel Byman, profesor de securitate naţională la Universitatea Georgetown şi consilier la Brookings Institution.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.