Departamentul de Stat al Statelor Unite a anunţat sâmbătă impunerea unei a doua serii de sancţiuni Rusiei, pentru folosirea neurotoxinei noviciok în încercarea de asasinare a fostului dublu agent rus Sergei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia Skripal, care a avut loc în Marea Britanie, pe 4 martie 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest act a pus în pericol mii de vieţi în Salisbury şi Amesbury şi a dus la spitalizarea lui Sergei Skripal şi a Iuliei Skripal, a unui ofiţer de poliţie britanic şi a doi civili, dintre care unul a murit în urma expunerii la neurotoxină.

A doua rundă de sancţiuni va include:

Opoziţia Statelor Unite la orice împrumut sau asistenţă financiară sau tehnică destinate Rusiei din partea instituţiilor financiare internaţionale, cum ar fi Banca Mondială sau Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Interzicerea participării băncilor americane la piaţa primară a obligaţiunilor guvernamentale ale Rusiei denominate în alte monede decât rubla sau acordarea de împrumuturi în valută guvernului rus.

Suplimentarea restricţiilor pentru autorizarea exporturilor de bunuri şi tehnologie controlate de Departamentul pentru Comerţ.

Ca şi în cazul primei runde de sancţiuni, măsurile vor intra în vigoare după o perioadă de notificare a Congresului de 15 zile şi vor rămâne în vigoare minimum 12 luni.

La începutul lui august 2018, administraţia lui Donald Trump a ajuns la concluzia că autorităţile ruse se află în spatele atacului cu agent chimic noviciok şi a impus un prim rând de sancţiuni economice Moscovei, vizând exportul anumitor produse tehnologice şi vânzarea de armament către Rusia.

În baza unei legi din 1991 cu privire la armamentul chimic, Washingtonul a dat atunci Rusiei termen 90 de zile, până la 6 noiembrie, să declare dacă mai foloseşte armament chimic sau biologic, să se angajeze să nu o mai facă în viitor şi să permită inspecţii în vederea asigurării asupra faptului că le-a eliminat. Altfel, noi sancţiuni ”drastice” urmează să-i fie impuse, a ameninţat atunci administraţia americană.

Şi relaţiile între Marea Britanie şi Rusia s-au deteriorat puternic în urma otrăvirii lui Serghei Skripal, un fost colonel din cadrul serviciilor militare ruse de informaţii (GRU), şi a fiicei acestuia, Iulia, în martie 2018, la Salisbury, în Anglia. Familia Skripal a supravieţuit, însă Londra acuză Moscova de otrăvire, ceea ce ruşii dezmint.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.