Statele Unite au cerut luni Israelului să protejeze persoanele nevinovate din spitale, personalul medical şi pacienţii, în timp ce forţele israeliene au luat cu asalt un spital şi au asediat un altul în timp ce înaintau în vestul oraşului Khan Younis din Gaza, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locuitorii au declarat că bombardamentul din aer, de pe uscat şi de pe mare a fost cel mai intens în sudul Gaza de la începutul războiului, în octombrie. Trupele au pătruns pentru prima dată în districtul Al-Mawasi, în apropiere de coasta mediteraneană, la vest de Khan Younis, principalul oraş din sudul Gaza. Acolo, au luat cu asalt spitalul Al-Khair şi au arestat personalul medical, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al Qidra.

Israelul nu a transmis niciun cuvânt despre situaţia de la spital, iar biroul purtătorului de cuvânt al armatei nu a făcut niciun comentariu.

Armata a declarat ulterior că trei soldaţi israelieni au fost ucişi luni în sudul Gaza. Qidra a declarat că cel puţin 50 de persoane au fost ucise duminică seară în Khan Younis, în timp ce asediile la unităţile medicale au însemnat că zeci de morţi şi răniţi nu au fost la îndemâna salvatorilor.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni că Israelul are dreptul de a se apăra, dar a adăugat: "Ne aşteptăm ca ei să facă acest lucru în conformitate cu dreptul internaţional şi să protejeze cât mai mult posibil oamenii nevinovaţi din spitale, personalul medical şi pacienţii."

Israelul spune că luptătorii Hamas operează în spitale şi în jurul acestora, ceea ce Hamas şi personalul medical neagă. Israelul a lansat săptămâna trecută o ofensivă pentru a captura Khan Younis, despre care spune acum că este principalul cartier general al militanţilor Hamas responsabili pentru atacurile din 7 octombrie asupra sudului Israelului, care au ucis 1.200 de persoane, potrivit bilanţului israelian. Israelul a jurat să elimine Hamas, mişcarea islamistă palestiniană care conduce Gaza şi care a jurat să distrugă Israelul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.