SUA au lovit miercuri o "instalaţie de depozitare a armelor" din Siria despre care au spus că are legătură cu Iranul, ca răspuns la atacurile asupra personalului american, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacurile asupra siturilor americane s-au înmulţit în Siria şi Irak în contextul războiului din Gaza, SUA oferind sprijin militar Israelului.

"Forţele militare americane au efectuat un atac de autoapărare asupra unui sit din estul Siriei folosit de Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice şi de grupuri afiliate", a declarat şeful Pentagonului într-un comunicat.

"Această lovitură a fost efectuată de două avioane americane F-15 împotriva unui depozit de arme", a adăugat el.

El a precizat că această lovitură a fost "un răspuns la o serie de atacuri împotriva personalului american în Irak şi Siria", atacuri atribuite forţelor pro-iraniene prezente, ca şi armata americană, în aceste două ţări.

Acesta este al doilea atac american în Siria în decurs de două săptămâni.

SUA "sunt pe deplin pregătite să ia alte măsuri necesare" pentru a-şi proteja militarii şi instalaţiile, a avertizat Lloyd Austin.

Nouă persoane care lucrau pentru grupuri susţinute de Iran au fost ucise în lovituri americane asupra unor situri folosite de grupuri pro-iraniene în Deir Ezzor, în estul Siriei, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie.

Atacul de miercuri a fost însoţit de o "comunicare foarte clară prin diverse canale", a declarat un înalt oficial american. Iar acest mesaj către conducerea iraniană este: 'Vrem să le ordonaţi grupurilor (apropiate) să nu ne mai atace'", a spus el.

O sursă din cadrul Ministerului american al Apărării a confirmat, de asemenea, că rebelii houthi din Yemen au doborât o dronă americană în largul coastelor ţării devastate de război.

Apropiaţi ai Iranului, houthi, care controlează o mare parte din Yemen, inclusiv capitala Sanaa, anunţaseră această acţiune, despre care au afirmat că vizează un avion "spion" care acţionează în cadrul "sprijinului militar american" pentru Israel.

Războiul din Gaza, teritoriu palestinian aflat sub blocadă israeliană, a început după ce Hamas a lansat un atac surpriză asupra Israelului la 7 octombrie, care, potrivit autorităţilor israeliene, a făcut peste 1.400 de morţi.

Israelul a răspuns prin bombardarea Gaza, teritoriu controlat de mişcarea palestiniană, timp de o lună, ucigând peste 10.500 de persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii, controlat de Hamas.

Statele Unite s-au grăbit să acorde sprijin militar Israelului, dar se tem că conflictul s-ar putea extinde în regiune, unde represaliile Israelului în Gaza au fost denunţate.

Aproximativ 2.500 de soldaţi americani se află în Irak şi 900 în Siria, în cadrul luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.