Statele Unite au distrus în Yemen o rachetă sol-aer a rebelilor houthis care reprezenta o "ameninţare iminentă" la adresa avioanelor americane din regiune, a anunţat sâmbătă Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (Centcom), potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vineri, forţele americane "au efectuat un atac de autoapărare împotriva unei rachete sol-aer (...) care era pregătită a fi lansată din zone aflate sub controlul huthi în Yemen", potrivit unui mesaj publicat de Centcom pe reţeaua de socializare X.

Racheta reprezenta "o ameninţare iminentă la adresa avioanelor americane din regiune", a precizat comandamentul, fără a da detalii.

Rebelii houthis au lansat în aceeaşi zi o rachetă antinavă, care a căzut în Marea Roşie fără să avarieze vreo navă, a precizat aceeaşi sursă.

Susţinuţi de Iran, houthis au lansat din noiembrie atacuri asupra navelor pe care le consideră legate de Israel, susţinând că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza.

Ca răspuns la atacurile rebelilor, Statele Unite, care sprijină Israelul, au înfiinţat în decembrie o forţă multinaţională de protecţie maritimă în Marea Roşie şi, cu ajutorul Regatului Unit, au lansat atacuri în Yemen împotriva acestora.

De atunci, houthis şi-au extins atacurile asupra navelor legate de Statele Unite sau de Regatul Unit.

Ca răspuns, forţele americane şi britanice au efectuat atacuri asupra a 18 ţinte houthis în opt locaţii separate din Yemen la 24 februarie.

O persoană a fost ucisă şi alte opt au fost rănite, a anunţat agenţia oficială de presă houthis. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.