Acuzată în Orientul Mijlociu că ar fi de partea statului israelian în ofensiva sa din Fâşia Gaza, administraţia Biden încearcă să îşi reechilibreze poziţia. Departamentul de Stat a anunţat marţi că Statele Unite adoptă "o nouă politică de restricţionare a vizelor" pentru persoanele violente din Cisiordania, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre persoane suspectate că au acţionat "împotriva păcii, securităţii sau stabilităţii în Cisiordania, inclusiv prin comiterea de acte de violenţă sau prin acţiuni de restricţionare nejustificată a accesului civililor la servicii sau nevoi esenţiale". Este o definiţie foarte largă şi un set de instrumente ce poate fi utilizat în mod flexibil, în funcţie de impulsul politic.

Interdicţiile de viză pentru persoanele implicate în violenţe în Cisiordania ocupată de Israel vin după mai multe apeluri către Israel pentru a face mai mult pentru a preveni violenţele comise de coloniştii evrei. Comunicatul, semnat chiar de Antony Blinken, precizează că Israelul "trebuie să ia măsuri suplimentare pentru a proteja civilii palestinieni de atacurile extremiste".

Atacurile din Cisiordania au sporit în ultimele luni, pe măsură ce coloniile evreieşti s-au extins, iar acum au crescut din nou după atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Blinken le-a spus clar oficialilor israelieni, în timpul unei vizite efectuate săptămâna trecută, că "trebuie să facă mai mult pentru a pune capăt violenţelor extremiste împotriva palestinienilor şi să îi tragă la răspundere pe cei responsabili", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Reuters. De asemenea, liderii palestinieni trebuie să facă mai mult pentru a reduce atacurile palestiniene împotriva israelienilor din Cisiordania, a adăugat el.

Primele interdicţii în cadrul noii politici vor fi impuse marţi, iar alte desemnări vor fi făcute în zilele următoare, a precizat Miller. "Ne aşteptăm ca, în cele din urmă, această acţiune să aibă un impact asupra a zeci de persoane şi, potenţial, asupra membrilor familiilor acestora", a spus Miller, adăugând că orice israelian care are o viză americană, dar care este sub incidenţa sancţiunilor va fi notificat că i-a fost revocată viza.

De la războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, Israelul a ocupat Cisiordania, pe care palestinienii o doresc ca nucleu al unui stat independent. Israelul a construit acolo aşezări evreieşti pe care majoritatea ţărilor le consideră ilegale. Israelul contestă acest lucru şi invocă legăturile istorice şi biblice cu acest teritoriu.

Întrebat marţi, într-o conferinţă de presă, despre violenţa coloniştilor, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că nimeni, în afară de autorităţile israeliene, nu are dreptul să folosească violenţa. "Israelul este un stat de drept. Dreptul de a folosi violenţa aparţine doar celor care sunt certificaţi să facă acest lucru de către guvern", a declarat el.

Miller a declarat, la rândul său, că Israelul a luat unele măsuri pentru a reţine persoanele responsabile pentru violenţele din Cisiordania, cum ar fi plasarea lor în detenţie administrativă, dar oficialii americani consideră că acestea ar trebui să fie urmărite penal.

Acţiunea Washingtonului de marţi "nu înlătură necesitatea ca guvernul Israelului să ia propriile măsuri şi vom continua să fim clari cu ei în această privinţă", a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.