Marea Britanie, Franţa şi Germania au cerut Comisiei Europene să ia măsuri noi dure împotriva defrişărilor până la sfârşitul anului, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un plan de acţiune al UE, care a tot fost amânat, ar trebui să fie implementat „cât de curând posibil”, se arată într-o scrisoare trimisă Comisiei de către ţările membre ale Declaraţiei de la Amsterdam, printre care se află Italia, Olanda şi Norvegia.

Pentru a atinge obiectivul ONU de a opri defrişările până în 2020, Uniunea Europeană ar trebui „să ia o poziţie de lider, să îşi folosească avantajele politice şi comerciale şi să promoveze cooperarea şi dialogul internaţional”, este adăugat în scrisoare.

Măsurile ar trebui luate în aşa fel încât să alinieze cu „oportunităţile economice” cu „gestionarea responsabilă a lanţurilor de aprovizionare globale”, se precizează în scrisoarea semnată de ministrul Mediului din Danemarca, Jakob Ellemann-Jensen.

Până la 80% din defrişări sunt cauzate de afacerile agricole, deşi cercetările arată că o protecţie mai bună a pădurilor şi soluţii pentru schimbările climatice ar putea furniza peste o treime din eforturile necesare pentru a opri încălzirea globală, până în 2030.

Noul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, a promis că îi va încadra pe activiştii de mediu ca fiind „terorişti” şi că va construi o autostradă prin Amazon, crescând astfel defrişările într-o zonă de păduri tropicale mai mare decât Germania.

Legi mai stricte ale UE ar putea reduce efectul ecologic al unor materiale precum soia, uleiul de palmier şi carnea de vită, conform Greenpeace.

Sebastien Risso, directorul departamentului de silvicultură al UE, a declarat: „Ignorarea problemei şi amânarea acţiunilor ne va duce mai adânc spre schimbările climatice catastrofale şi o extincţie majoră”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.