Statele membre NATO au încheiat un acord care permite Statelor Unite să-şi reducă nivelul contribuţiei la bugetul funcţionării Alianţei Nord-Atlantice - însă Franţa refuză să participe la efortul cerut, au declarat joi mai mulţi reprezentanţi ai alianţei pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest acord a fost încheiat cu mai multe zile înaintea summitului NATO prevăzut la 3 şi 4 decembrie la Londra, la care participă şi preşdintele american Donald Trump.

La ultimul summit, în 2018, preşedintele american a cerut această reducere a contribuţiei ţării sale.

Statele Unite asigură în prezent 22,1% din bugetul NATO - care se ridică la 2,5 miliarde de dolari (2,37 miliarde de euro) în 2019 -, iar Germania 14,7%, potrivit unei formule care are la bază venitul naţional brut al fiecărei ţări membre.

Franţa controbuie cu 10,5% din buget.

Acordul permite Statelor Unite să-şi reducă controbuţia la 16,35% din total.

Germania o va aduce pe a sa la acelaşi nivel, iar ceilalţi aliaţi - cu excepţia Franţei - acceptă să plătească mai mult.

Refuzul Franţei de a se asocia acestui acord a obligat alţi aliaţi să revadă nivelul repartizării efortului, au declarat aceşti oficiali.

Parisul a refuzat să participe la această operaţiune, apreciind că acest lucru ”riscă să fie un precedent care să permită Statelor unite să-şi reducă contribuţiile la bugetele altor organizaţii internaţionale”, declară un diplomat de rang înalt.

”Este evident că acesta va fi un precedent”, a subliniat el.

Acordul nu are nimic a face cu dezbaterea pe tema împărţirii poverii cheltuielilor militare, dar ”ridică un subiect de contencios” la summitul de săptămâna viitoare”, subliniază acest diplomat.

”Era urgent să se ajungă la acest acord, pentru că nimeni nu a îndrăznit să-i spună şui Donald Trump că problema nu s-a rezolvat”, precizează el.

Împărţirea poverii cheltuielilor militare urmează să fie un subiect de contencios la summit, întrucât americanii consideră insuficiente eforturile realizate de către ceilalţi aliaţi, subliniază delegaţiile europene.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg urmează să anunţe vineri noi date care arată cât au cheltuit aliaţii de la instalarea la putere a lui Trump în 2016, în vederea unei deminări a terenului înaintea reuniunii de la Londra.

Cele 29 de state membre NATO s-au angajat în 2014 să-şi crească nivelul cheltuielilor cu Apărarea la 2% din PIB la orizontul lui 2024.

Opt dintre ele se află la acest nivel în 2019, şi anume Statele Unite, Grecia, Estonia, Lituania, Letonia, Regatul Unit, România şi Polonia.

Franţa dă asigurări că va atinge acest obiectiv în 2025.

Germania a rămas, în schimb. în urmă, însă cancelarul Angela Merkel s-a angajat miercuri în Bundestag ca Berlinul să-l atingă ”la începutul deceniului 2030”.

Bugetul german al Apărării a crescut şi urmează să atingă 50,3 miliarde de euro în 2020, reprezentând 1,42% din PIB-ul german.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.